Sudski proces koji je tresao Hrvatsku

Pet godina od oslobođenja Ante Gotovine: Od bjegunca i osuđenika do slobodnog čovjeka i poduzetnika

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

U haaškom pritvoru proveo je sedam godina. Prvostupanjskom presudom Gotovina je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i određena mu je kazna od 24 godine zatvora.



Na današnji dan, prije točno pet godina, pred Haaškim sudom oslobođen je Ante Gotovina, umirovljeni general Hrvatske vojske. Optužnica protiv njega u Haagu je podignuta 2001. godine, godinu dana nakon što je Gotovina umirovljen sa skupinom generala koji su pokazali intenciju aktivnog sudjelovanja u političkom životu. Zbog toga ih je umirovio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić.


Uz Antu Gotovinu, optuženi su i generali Mladen Markač i Ivan Čermak, a na teret im se stavljao udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske. Ante Gotovina se tad odlučio na bijeg i u bježao je godinama, da bi na posljetku bio uhićen u Španjolskoj i izručen Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.


U haaškom pritvoru proveo je sedam godina. Prvostupanjskom presudom Gotovina je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata i određena mu je kazna od 24 godine zatvora.




Drugostupanjskom presudom, donesenom 16. studenog 2012. godine general Ante Gotovina oslobođen je svih optužbi i pušten na slobodu. Danas se bavi poduzetništvom.