Remont u Ukrajini

Pet MIG-ova u Hrvatsku se vraća za 15-ak dana

Hina

»Zrakoplovi koje smo provjerili ispravni su u potpunosti i bit će transportirani u RH. Ja se nadam da će u narednih 15 do 20 dana biti transportirano pet zrakoplova u RH. Mi ćemo još jednom provjeriti nakon transporta je li sve u redu«, kazao je Lovrić



ZAGREB – Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić izrazio je u utorak nadu da će u idućih 15 do 20 dana pet hrvatskih MiG-ova biti vraćeno u Hrvatsku s remonta u Ukrajini.


MORH je u ponedjeljak priopćio kako su na dva zrakoplova tipa MiG-21bis, koji se nalaze na remontu u Odesi u Ukrajini, uspješno završeni testni letovi i kako su počele pripreme za njihovu dopremu u Hrvatsku.


»Zrakoplovi koje smo provjerili ispravni su u potpunosti i bit će transportirani u RH. Ja se nadam da će u narednih 15 do 20 dana biti transportirano pet zrakoplova u RH. Mi ćemo još jednom provjeriti nakon transporta je li sve u redu«, kazao je Lovrić na marginama konferencije »Pet godina Hrvatske u NATO-u«.




Po njegovim riječima, produženje životnog vijeka MiG-ova nakon ovog remonta službeno je 10 godina, ali će ovisiti i o tome kako će se riješiti zaštita zračnog prostora u budućnosti i kolike će biti mogućnosti nabave rezervnih dijelova.


»Mi smo pričuvne dijelove s ovom nabavkom osigurali za narednih tri do pet godina da možemo biti sigurni da ćemo imati stabilnost održavanja našeg zrakoplovstva«, rekao je Lovrić.


U zavodu u Odesi na remontu se nalazi 12 hrvatskih MiG-ova. Lovrić je na marginama konferencije još jednom naglasio da je natječaj za remont zrakoplova proveden sukladno hrvatskim propisima te da je izabran najbolji ponuđač za RH.