GRADONAČELNIK VUKOVARA OGORČEN

Penava oštro o EPK: ‘Trebam li držati jezik za zubima, dok u Rijeci imamo simboliku SFRJ, crvenu zvijezdu na neboderu’

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"Uvijek sam pohvalio i pohvalit ću Vladu, ali nemojte tražiti od mene da slijepo budem poslušnik i da budem netko tko kima glavom zbog nekakve stranačke odanosti ili pripadnosti. Postavit ću pitanje? Trebam li držati jezik za zubima i ne biti kritičan ukoliko izglasamo ovaj zakon i proglasimo Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a paralelno imamo u Rijeci protežiranje simbolike bivše SFRJ", rekao je Ivan Penava



ZAGREB – Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila i konačni prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Time se želi čuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i potaknuti razvoj grada. 


Saboru je upućen i konačni prijedlog Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, kojim bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica.


O ovim prijedlozima kao i unutarstranačkim izborima u HDZ-u u RTL-u Danas govorio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Kazao je da su ovi potezi Vlade prije svega “slušanje poruka koje smo slali u tom smislu”. Naglasio je da su to poruke koje su im poručivali branitelji i drugi ljudi koji su dolazili u Vukovar. Pozvao je saborske zastupnike da budu pozitivni prema ovome zakonu i izglasaju ga s velikom većinom. 




Premijer Andrej Plenković je ovom odlukom Penavi dao ono što je tražio, a Penava ga u posljednje vrijeme kritizira. Na pitanje hoće li ga nastaviti kritizirati, Penava je kazao da će uvijek ostati vjerodostojan. 


“Uvijek sam pohvalio i pohvalit ću Vladu, ali nemojte tražiti od mene da slijepo budem poslušnik i da budem netko tko kima glavom zbog nekakve stranačke odanosti ili pripadnosti. Postavit ću pitanje? Trebam li držati jezik za zubima i ne biti kritičan ukoliko izglasamo ovaj zakon i proglasimo Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a paralelno imamo u Rijeci protežiranje simbolike bivše SFRJ, zastave te države, crvene zvijezde na neboderu. Znači crvene zvijezde i zastave države koja je sravnila ovaj grad sa zemljom. Ili, pak, u okolici grada Vukovara spomenik agresorskim vojnicima i pripadnicima četničkog pokreta. Ide li to jedno s drugim”, upitao je Penava.


“Činim li korist i gradu i Vladi i stranci ako kažem da to nije normalno i vjerodostojno. Imati i plus i minus istodobno jer te stvari isključuju jedna drugu. Zbog vjerodostojnosti zahtijevam i osjećaja prema Domovinskom ratu, u koji se svi zaklinjemo, da imamo jasan i rezolutan stav. Ukoliko je vrijednost Domovinskog rata nešto na čemu je nastala ova država, onda je sve ono zbog čega je došlo do Domovinskog rata i što je ugrožavalo proces nastanka ove države, mora biti nepoželjno u bilo kojem prostoru, kulturnom ili sportskom. Tu nema ni mrvice tolerancije za simbole totalitarnih režima koji su pokušavali ugroziti nastanak hrvatske države”, kazao je Penava koji je u unutarstranačkim izborima stao na stranu Kovača i Stiera, a protiv Plenkovića. 


“Zauvijek ću biti na tragu toga da su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege. Tu mislim na vrijednosti koje baštinimo kao hrvatski narod”, kazao je Penava te dodao da je pobornik jake nacionalne države. Zaključio je i da bi izašao iz politike, ako bi morao pogaziti te svoje vrijednosti.