SDP-ov zastupnik u Puli

Peđa Grbin pozvao Upravu pulske Uljanik grupe na odgovornost

Hina

Grbin je upitao da li onaj koji je brodogradilište Uljanik doveo u ove probleme i koji je odgovoran za ovu situaciju, može tu istu tvrtku izvući iz problema i voditi društvo kroz restrukturiranje



PULA Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u utorak u Puli Upravu Uljanik grupe na odgovornost, te je upitao da li onaj koji je brodogradilište Uljanik doveo u ove probleme i koji je odgovoran za ovu situaciju, može tu istu tvrtku izvući iz problema i voditi društvo kroz restrukturiranje.


 »Uprava društva ima obvezu pripremiti plan za glavnu skupštinu, no plan restrukturiranja je puno ozbiljniji od onoga o čemu se trenutno priča jer nekakva špekuliranja i izjave čelnih ljudi Uljanika da će se pojaviti čudesni investitor koji će dati novac a pri tome neće tražiti ništa, su smiješne. Uostalom i sam predsjednik Vlade je u jednom od rijetkih istupa gdje se mi iz SDP-a slažemo s HDZ-om, postavio pitanje odgovornosti Uprave«, istaknuo je Grbin na konferenciji za novinare u Puli.


 Pozdravio je odluku Europske komisije i Vlade kojom je Uljaniku omogućen kredit u iznosu od 96 milijuna eura s državnim jamstvom.




 Međutim, smatra Grbin, taj kredit nije trajno rješenje jer se u ovom slučaju radi o privremenom rješenju koje je vremenski ograničeno.


 »Po pravilima Europske komisije jasno je propisano da ovakva jamstva mogu trajati najdulje šest mjeseci. Dakle, ovdje je riječ o jamstvu koje nije izdano s ograničenim rokom trajanja već o jamstvu koje je dano na rok od šest mjeseci, kada treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja«, istaknuo je Grbin.


 U izradu plana restrukturiranja Uljanik grupe, dodao je, moraju biti uključeni Uprava društva, vlasnici, sindikati, potencijalni strateški partner ali i Vlada koja s tim planom ide prema Europskoj komisiji.


 Neovisno o tome što određene informacije o poslovanju, naročito kada su u pitanju trgovačka društva u privatnom vlasništvu, predstavljaju poslovnu tajnu, Grbin je naglasio kako SDP traži da kada država jamči za 96 milijuna eura i to proračunskim novcem – svaka radnja, postupak i dokument koji će biti izrađen u ovom postupku restrukturiranja bude javan. Razlog tome je kako bi građani, ali prije svega radnici zaposleni u Uljaniku, znali na čemu su, i hoće li im se dogoditi ponovno situacija. u kojoj neki mjesecima nisu primali plaću, dodao je.  


 »Jedno od jamstva da se neće ponoviti je upravo ta transparentnost koju mi tražimo«, poručio je Peđa Grbin.


 Naglasio je kako treba inzistirati i na pitanje koje se odnosi na tzv. Plan B, odnosno što će se dogoditi ako restrukturiranje ne prođe na Europskoj komisiji.


 »Pitanje je što će se u tom slučaju dogoditi s brodogradilištem u Puli. Da li je predviđen stečaj ili neki postupak sličan ovome u Agrokoru ili pak Vlada razmatra nešto o čemu se sve više špekulira u javnosti, a za nas je potpuno neprihvatljivo, a to je ideja da se brodogradilište ugasi, da brodogradnja u Puli nakon 160 godina nestane i da bude zamijenjena s još jednom marinom«, zaključio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Europska komisija u ponedjeljak je odobrila potporu za sanaciju pulskog brodogradilišta Uljanik.


 »Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja«, priopćila je Komisija.


 U vlasničkoj strukturi brodogradilišta Uljanik 48 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZZO), Kapitalni fond ima 6,62 posto dionica, a Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97 posto, HZZO 3,88 posto, dva obvezna mirovinska fonda – PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi imaju 3,97 i 3,31 posto dionica, Adris grupa 2,47 posto itd.