Rovovska bitka

Peđa Grbin izišao pred novinare: Ako se ovako nastavi, budućnost stranke neće biti dobra

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Grbin je upozorio i »da, budućnost stranke neće biti dobra ako se SDP nastavi ponašati po sadašnjem obrascu, odnosno zabijati glavu u pijesak pred stvarnim problemima u funkcioniranju i činjenici da nemaju konkretan odgovor na probleme s kojima se Hrvatska suočava«.



ZAGREB – Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u utorak navečer da je na Predsjedništvu stranke zatražio da se, uz Milanku Opačić i Miranda Mrsića, odlučuje i o njegovoj odgovornosti.


Sjednica Predsjedništva SDP-a još traje, ali je Peđa Grbin izašao sa sjednice i objasnio novinarima da je tako postupio »jer nitko ne može odlučivati o vlastitoj stvari«, pa je »napustio sjednicu dok se ne donese ta odluka«.


Predsjedništvo SDP– a još raspravlja o sankcioniranju nekih kolega




»Na Predsjedništvu se još raspravlja treba li sankcionirati neke kolege iz stranke. Predloženo je sankcioniranje za Opačić i Mrsića. Kada sam shvatio da ih se planira isključiti, ako ne već danas, a onda u subotu ili koji dan nakon toga, zatražio sam, budući da smatram da u mojim izjavama nema bitnih razlika u odnosu na njihove, da stranka odlučuje i o mojoj odgovornosti«, rekao je Grbin novinarima nakon što je izašao sa sjednice Predsjedništva jer, kako je objasnio, »nitko ne može odlučivati o vlastitoj stvari«. Zato je, dodao je, napustio sjednicu dok se ne donese spomenuta odluka.


»Ovisno o tome (o odluci Predsjedništva) ovisit će hoću li sutra biti ili neću biti član stranke«, poručio je.


Podsjetio je da je Predsjedništvo SDP-a raspravljalo o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, te da su se on i Bojan Glavašević izuzeli od glasovanje što je, objasnio je, učinio jer Predsjedništvo SDP-a nema statutarne temelje za odlučivanje o povjerenju predsjedniku stranke već je ta odluka na stranačkoj konvenciji ili Glavnom odboru koji može dvotrećinskom većinom odlučiti o raspisivanju izbora.


»Predsjednik SDP-a dobio je jednoglasnu potporu onih koji su glasali. Stoga sam povukao svoj prijedlog za sazivanje konvencije jer je očito da barem na Predsjedništvu, a za Glavni odbor ćemo vidjeti u subotu, nema sluha za te prijedloge«, izjavio je.


Grbin je rekao i da je tužan što na Predsjedništvu ni jednom riječju nisu raspravljali o tome je li Bernardić dobro ili loše vodio SDP u zadnjih devet mjeseci, a Bernardić se, istaknuo je, nije niti jednom riječju osvrnuo na možebitnu odgovornost za pad rejtinga stranke i pad njegova osobnog rejtinga.


Jedino se, dodao je Grbin, raspravljalo o odgovornosti nekih drugih, uključujući i njega (Grbina), za pad ugleda stranke.


Grbin je upozorio i »da, budućnost stranke neće biti dobra ako se SDP nastavi ponašati po sadašnjem obrascu, odnosno zabijati glavu u pijesak pred stvarnim problemima u funkcioniranju i činjenici da nemaju konkretan odgovor na probleme s kojima se Hrvatska suočava«.


Najavio je i da će u subotu na Glavnom odboru SDP-a pokušati ukazati članovima na te probleme u stranci. »Dok god budem mogao borit ću se da SDP postane bolji«, ustvrdio je.