Nova pravila

Pazite što bacate, od sada i za ove boce vrijedi povratna naknada za ambalažu

Hina

Ilustracija, REUTERS

Ilustracija, REUTERS



Od iduće godine povratna naknada od 0,50 kuna za jedinicu otpadne ambalaže isplaćivat će se i za prikupljenu ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode i ambalažu od pića koja je volumena jednakog 0,2 litre.


Regulirano je to izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, kojima je uređeno i da se postupno smanjuje manipulativna naknada (kroz ovu i iduće dvije godine te nadalje) koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćuje prodavateljima (trgovinama) i osobama koje upravljaju reciklažnim dvorištima koje otpadnu ambalažu od pića preuzimaju od potrošača ručno.


Poticanje nabave uređaja za preuzimanje otpadne ambalaže


U ovoj godini ona će iznositi 0,08 kuna (PDV uključen) po jedinici otpadne ambalaže, a u idućoj 0,06 kuna te u 2022. godini i nadalje 0,05 kuna, stoji u uredbi.Istovremeno, ista naknada povećavat će se za preuzimanje otpadne ambalaže putem aparata, kako bi se prodavatelje (trgovine) i osobe koje upravljaju reciklažnim dvorištima potaknulo na nabavu uređaja za preuzimanje otpadne ambalaže.

Ove godine ta će naknada iznositi 0,14 kuna (PDV uključen) po jedinici otpadne ambalaže, 0,16 kuna u idućoj godini te 0,18 kuna u 2022. godini i nadalje.




Uredbom se proširuje obveza plaćanja naknade gospodarenja po jedinici proizvoda za ambalažu od pića koja je volumena jednakog i većeg od 0,2 litre (0,10 kuna po komadu), uz izuzeće da se za mlijeko i tekuće mliječne proizvode naknada plaća u iznosu od samo 0,02 kune.


U izračun troška sakupljanja otpadne ambalaže, uz već postojeći trošak prikupljanja otpadne ambalaže od stakla i plastike, uključuje se i trošak prikupljanja otpadne ambalaže od metala od davatelja usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, radi usklađenja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, naveo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.


Istaknuo je kako je cilj izmjena uredbe da se uklone deseci milijuna komada plastične ambalaže koja se nalazi u našem okolišu.


Obavljanje studentskih poslova omogućeno i studentima strancima


Vlada je sa sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se mijenja definicija »student«, odnosno omogućava da studentske poslove u Hrvatskoj mogu obavljati i studenti strani državljani, koji nisu državljani država članica Europske unije te studenti pod međunarodnom zaštitom, kao i studenti na razmjeni koji pohađaju neke od studija na visokim učilištima u Hrvatskoj.


Hitni postupak predlaže se s obzirom na to da su u tijeku projekti internacionalizacije visokog obrazovanja te da navedeni propis u velikoj mjeri onemogućuje ispunjavanje indikatora projekata financiranih sredstvima Europske unije.


Vlada je donijela i odluku o prelasku granice Hrvatske oružanim snagama država saveznica, kao i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u ovoj godini, i to njih 15 u Hrvatskoj te 30 u inozemstvu.


Sredstva potrebna za provedbu te odluke osigurana su u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane u iznosu od 23,3 milijuna kuna.