Ministar rada

Pavić: U Hrvatskoj imamo rekordno nisku nezaposlenost

Hina

»Imamo rekordno nisku nezaposlenost – ispod 170.000 nezaposlenih, od kojih su 58 posto žene. Od tih 58 posto 51.000 žena je dugotrajno nezaposlena, a 22.000 su starije od 50 godina«, rekao je ministar Pavić novinarima u Splitu nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, s kojim je razgovarao o mjerama zapošljavanja na području te županije.



Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u utorak da u Hrvatskoj imamo rekordno nisku nezaposlenost – manje od 170.000 osoba te je najavio kako će se programom »Zaželi« zaposliti više od 3000 žena.


»Imamo rekordno nisku nezaposlenost – ispod 170.000 nezaposlenih, od kojih su 58 posto žene. Od tih 58 posto 51.000 žena je dugotrajno nezaposlena, a 22.000 su starije od 50 godina«, rekao je ministar Pavić novinarima u Splitu nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, s kojim je razgovarao o mjerama zapošljavanja na području te županije.


Ministar Pavić izvijestio je kako je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji počeo predstavljati program »Zaželi«, kojemu je svrha pridonijeti zapošljavanju onih skupina koje teže pronalaze posao na tržištu rada, a posebice žena u seoskim područjima.»Programom ‘Zaželi’ investirat ćemo oko 400 milijuna kuna za zapošljavanje više od tri tisuće žena, a svaka od njih će pomagati četiri starija kućanstva pa ćemo tako obuhvatiti više od 12.000 starijih kućanstava. Osim zapošljavanja žena, tako ćemo osigurati skrb za starije sugrađane«, rekao je Pavić objašnjavajući program »Zaželi«. Dodao je kako će se svakom od tih 12.000 starijih kućanstava osigurati 200 kuna na mjesec za kućne potrepštine.Ministar Pavić podsjetio je da je u ožujku ove godine osigurano 1,5 milijarda kuna za mjere aktivnog zapošljavanja »Od mjere do karijere« koje, ustvrdio je, već daju pozitivne rezultate. »Kada zbrojimo 1,5 milijarda kuna za mjere aktivnog zapošljavanja s 400 milijuna kuna za program zapošljavanja žena ‘Zaželi’ i još neke programe, to znači izdvajanje više od dvije milijarde kuna za mjere zapošljavanja«, istaknuo je Pavić.Po njegovim riječima, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj je u padu, ali je cilj razvijati programe za mlade iz Europskoga socijalnog fonda, gdje, kako je rekao, razdoblju od 2014. do 2020. imamo na raspolaganju deset milijarda kuna.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Pavić je rekao kako je od 1,5 milijarda kuna iz programa »Od mjere do karijere» 145 milijuna izdvojeno za izobrazbu radnika u turizmu koja će početi u rujnu ove godine za potrebe turističke sezone u 2018. godini.


Podsjetio je da je prošlog tjedna imao sastanak s predstavnicima turističkog sektora na kojem su bili i predstavnici poslodavaca i sindikata, a zaključeno je da je ova turistička sezona u tijeku te je nužno, kako je rekao, »maksimalno aktivirati« domaću radnu snagu.»Vidjeli smo na popisu Zavoda za zapošljavanje da možemo aktivirati oko 1000 građana koji imaju turističko zanimanje (kvalifikaciju), a još 800 ljudi nam dolazi iz srednjoškolskog obrazovanja. Sve njih moramo brzo aktivirati, a ako bude potrebno, aktivirat ćemo i kvotu (uvoz radne snage)«, objasnio je Pavić. Ministar Pavić je u dvodnevnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji.U ponedjeljak je bio u Imotskom, gdje je na sastanku s gradonačelnicima i načelnicima općina Imotske krajine pod nazivom »Zaposlimo Hrvatsku« razgovarao o mjerama zapošljavanja na tom području.

Boraveći u ponedjeljak u Imotskom, ministar Pavić sudjelovao je na radionici na kojoj je predstavljen program za zapošljavanje žena »Zaželi«, a taj je program u utorak predstavio i na radionici u splitskome Domu za starije i nemoćne osobe.