Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Šatoraški duhovnik

Pater nije najbolje prihvatio izjavu predsjednice o jogi: 'Odvraća narod od katoličke vjere'

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 17:22 2019-07-27T17:22:01+02:00

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za novi broj časopisa Gloria otkrila je svoje najdraže kulinarske recepte, uključujući i salatu od kvinoje. No, tom je prilikom progovorila i o načinu na koji prakticira zdrav način života te održava svoju tjelesnu kondiciju.

- Jako promoviram bavljenje sportom, a pogotovo volim jogu i meditaciju. Takav život čini me pripravnom za javne nastupe, baš kao što mi molitva i zvuk kiše na CD-u prije spavanja daju mir, otkrila je za Gloriju predsjednica.

'Skandal' s promicanjem joge

Njen životni stil sad se našao na udaru kontroverznog patera Ivana Ike Mandurića, poznatom svojedobno po druženju sa šatorašima iz Savske. Duboko razočaranje predsjednicom iznio je na Facebooku.

- Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere. I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem.

Ovaj skandal s promicanjem joge, dakako, posve obezvređuje ono nedavno pjevanje u eter pjesme 'Krist na žalu', jer se pokazuje da ono nije potkovano poznavanjem vlastite vjere te je utoliko bilo obmanjujuće. Ovdje se svakako mora postaviti pitanje - nije li to zastranjenje u vjeri otišli i dalje i do koje mjere?

Katolička crkva protiv joge

I kako to sad ispraviti? Jedino što poželiš je da katolički narod lijepo prepozna ovu duhovnu plitkoću i okrene se tome da pokuša pronaći nekoga drugoga tko razboritije i autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti - ako takav postoji ili ako se takav pojavi?

Tko ne razumije narod, i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi, napisao je pater Ivan Ike Mandurić na Facebooku.

I katolički portal Bitno.hr koji je, ponukan predsjedničinim izjavama za Gloriju, podsjetio zašto Katolička crkva ne prihvaća prakticiranje joge.

- Iako predsjednica nije precizirala o kakvoj vrsti meditacije je riječ, njezino je promoviranje joge (pa čak i samo kao moguće tjelovježbe) problematično imajući u vidu kako je predsjednica u puno navrata isticala svoju katoličku vjeru kao njezin politički i životni orijentir, navodi Bitno.Hr.

Poziv njonjavim muškarcima

Inače, gore pomenuti pater javnost je nedavno zgrozio svojim pozivom muškarcima na čeličenje, jer da su oni u kući inferiorni ženama. Topm prilikom pozvao je sve muškarce, prave i one "njonjave", da se prijave i dođu na kamp Kupreška vrata - kamp za prave muškarce - koji u srpnju ove godine organizira udruženje MAGIS.

Program omogućuje iskušavanje u tradicionalnim vještinama kupreških junaka poput korištenja ručne kose na visoravni Kupreškog polja. Ovime se otvaraju Kupreška vrata izvorima muževnosti kako bi sudionik na putu zrelosti bio spreman krenuti za odgovorom na izazove koje pružaju suvremene prilike, pojašnjavaju organizatori.

U kakvog bi se muškarca polaznici kampa trebali razviti objasnio je Ivan Ike Mandurić, u podužem Facebook postu pod naslovom: "Gdje su nestali muževi?"

Između ostalog, kontroverzni Isusovac objašnjava da "muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi" te da je on u takvom prostoru "inferioran ženama i jedino što može postići jest da je svednevice razočarava".

- U današnje vrijeme previše smo izloženi tezama kako on mora brinuti tek o obitelji i kako je to njegovo jedino poslanje: biti sa svojom ženicom i dječicom, kupovati namirnice, usisavati tepih, prati rublje te tu i tamo popraviti pokoji kvar... Sa svojom obitelji odlaziti na idilične izlete, piknike, u dvorištu se igrati sa sinčićem… Gajiti dobre odnose sa punicom i njenom rodbinom... Ta, i sveti Josip je bio baš takav? Ja u to ne vjerujem. Meni je ta slika okljaštrena. To nije cjeloviti muškarac, napisao je Mandurić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.