Danas novi razgovori

Partizani biraju: I Savez antifašističkih boraca imat će svog kandidata za ministra branitelja?

Dražen Ciglenečki

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Ne može ministre birati ulica.  Kad je već tako, razgovarao sam sa  suradnicima u SABH-u. Imamo kvalitetnih ljudi, branitelja, i možda ćemo već u srijedu objaviti tko je naš kandidat, kazao nam je predsjednik SABH-a Franjo Habulin



ZAGREB  Premijer Tihomir Orešković za danas je odgodio sastanak s drugim dijelom predstavnika braniteljskih udruga, jer je jučer njegov raspored bio previše ispunjen. I taj će se razgovor održati u Banskim dvorima u sklopu premijerove  potrage za kandidatima za ministra branitelja. Prvo takvo okupljanje čelnika udruga branitelja Orešković je organizirao prošlog petka, a jedan od sudionika, tek smo jučer doznali, bio je i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABH). Habulin nam je ispričao kako je došlo do toga da ga je premijer pozvao zajedno s Đurom Glogoškim, Josipom Klemmom i ostalima.


– Naša je udruga vezana uz Ministarstvo branitelja i dobio sam poziv kao predsjedsjednik SABH-a, premda sam i hrvatski branitelj i umirovljeni časnik HV-a. Glogoški i Klemm su me čudno promatrali, u smislu otkud ja tu, a malo sam razgovarao s Pavom Miljavcem iz Generalskog zbora, rekao nam je Habulin.


Bio je to, kaže, zanimljiv sastanak na kojem je Orešković poticao prisutne da mu predlože ljude za ministra, Tomislav Karamarko tvrdio da je Brkić njegov jedini kandidat, Božo Petrov je šutio, a branitelji se uglavnom žalili na tretman u društvu.




– Mislim da to nije bilo mjesto za kukanje da su branitelji obespravljeni i da Domovinski rat nema tretman kakav bi trebao. Ja sam, a predstavio sam se kao predsjednik SABH-a i branitelj, govorio sasvim suprotno, o tome da je nužno stvoriti uvjete za gospodarski rast, pa će  onda biti i bolje usluge u zdravstvu, obrazovanju, socijali. To je zadaća Vlade, o njoj puno toga ovisi i zato sam premijeru izrazio podršku i poželio uspjeh u radu, naglašava Habulin.


No, za Oreškovićevu ideju da branitelji sami ističu kandidate za ministra, Habulin nema previše razumijevanja.


– Ne može ministre birati ulica. Ali, kad je već tako, razgovarao sam sa svojim suradnicima u SABH-u i moguće je da će i naša udruga predložiti nekog ministarskog kandidata. Imamo kvalitetnih ljudi, branitelja, i možda ćemo već u srijedu objaviti tko je naš kandidat, – zaključuje Habulin.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…