Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Kada, gdje i tko?

Paradiranje oko "Oluje": Banski dvori i Pantovčak daleko od dogovora

Premijer Zoran Milanović kaže da je spreman razgovarati s predsjednicom – samo o odboru za obilježavanje Oluje / Foto Darko JELINEK / NL arhiva
Premijer Zoran Milanović kaže da je spreman razgovarati s predsjednicom – samo o odboru za obilježavanje Oluje / Foto Darko JELINEK / NL arhiva
Autor: ,
Objavljeno: 20. travanj 2015. u 19:03 2015-04-20T19:03:00+02:00

Zoran Milanović poslao je pismo Kolindi Grabar-Kitarović i izvijestio je da pristaje na razgovor o sastavu državnog odbora za proslavu. No, dok premijer tvrdi da je »kada i gdje« dogovoreno, predsjednica kaže da mimohod u Zagrebu još nije siguran

ZAGREB  Premijer Zoran Milanović odlučio je napraviti manji ustupak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, tako da je pristao razgovarati s njom o osnivanju državnog odbora u okviru kojeg bi se dogovaralo kako proslaviti 20. godišnjicu Oluje. Tako bi se već ovog tjedna njih dvoje mogli konzultirati o ovoj temi.

»Spreman sam za dogovor o osnivanju državnog odbora za organizaciju proslave 20. obljetnice Oluje, kako bismo organizirali primjerene i dostojanstvene svečanosti«, navodi se u premijerovom pismu, koje je odgovor na predsjedničin dopis njemu s inicijativom za formiranje jednog ovakvog tijela.

  Ali, zasad su Pantovčak i Banski dvori još bitno udaljeni u stavovima oko toga tko bi sve trebao participirati u državnom odboru za proslavu Oluje. Kolinda Grabar-Kitarović predložila je da članovi budu predstavnici njezinog i ureda premijera, parlamentarnih stranaka, Glavnog stožera Oružanih snaga, ratni zapovjednici iz Oluje i gradonačelnici Zagreba i Knina.

U Vladi, međutim, smatraju da bi državni odbor, ako je to već nužno, trebalo osnovati po uzoru na onaj koji se prije dvije godine bavio pripremama proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Članovi tog državnog odbora, konstituiranog odlukom Vlade, bili su predsjednik Republike, premijer i potpredsjednici Vlade te predsjednik Sabora.

»Ako je još potrebno odlučivati gdje i kako obilježiti ovu veliku obljetnicu, onda to mogu jedino ljudi na najvišoj političkoj razini. Druga je stvar organizacijski odbor, u koji mogu ući predstavnici različitih segmenata društva«, objašnjavaju u Vladi premijerov stav na temelju kojeg će Milanović razgovarati s predsjednicom o državnom odboru za proslavu »Oluje«. Na čelu organizacijskog odbora 2013. bio je Tomislav Saucha, predstojnik premijerovog kabineta, a za Oluju bi zadužen bio ministar Ante Kotromanović.

Bandić: Jedina autentična proslava je u Kninu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će svoj stav o proslavi Oluje reći na konferenciji za novinare tijekom tjedna, ali da će »Grad Zagreb uraditi ono što se bude odlučilo i to će napraviti najbolje i sa zadovoljstvom«.
  – Nikada nećemo izbrisati iz uma ono kada je general Krstičević i 4. gardijska brigada ušla u Knin. Mogu raditi mimohode, možemo raditi šta god hoćete bilo gdje, ali ta slika će ostati neizbrisiva u sjećanju svakog hrvatskog čovjeka i svakog građanina Republike Hrvatske. Može se slaviti i u pet gradova Oluja i svaki građanin Republike Hrvatske slavi Oluju, ali jedina autentična proslava Oluje je u Kninu, rekao je Bandić.

  To je što se tiče forme, a kad je riječ o suštini, Milanović je u svojem pismu podsjetio Kolindu Grabar-Kitarović da su se već usuglasili o načinu proslave. »Budući da smo nakon nedavno održane sjednice Vijeća za obranu razgovarali o obilježavanju 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, smatram da smo se dogovorili i usuglasili da se ta važna obljetnica obilježi 5. kolovoza tradicionalnom svečanošću na tvrđavi u Kninu i vojnim mimohodom u Zagrebu istoga dana.

Svima u Hrvatskoj nedvojbeno je stalo do toga da se važna, 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja obilježi primjereno i dostojanstveno, stoga ne vidim razloge zbog kojih bi itko mogao biti protiv dogovora o održavanju svečanosti na tvrđavi u Kninu i vojnog mimohoda u glavnom gradu Hrvatske«, zaključuje se u Milanovićevom pismu predsjednici Republike.

  Upitana o dogovoru s premijerom oko obilježavanja obljetnice Oluje, predsjednica je odgovorila kako ne želi da se bilo tko dijeli oko Oluje, jednog od najvećih hrvatskih praznika.

  – Oko Oluje se moramo dogovoriti. Moramo uzeti u obzir i mišljenje građana, posebno onih koji su sudjelovali u Oluji. Otvorena sam za sve prijedloge. O pitanju mimohoda u Zagrebu treba razgovarati s Glavnim stožerom i ljudima koji organiziraju proslavu Oluje, kaže predsjednica.

  Na pitanje hoće li inicirati sjednicu Vlade, predsjednica je rekla da je tu sjednicu već inicirala i da i dalje čeka odgovor.

  – Ako treba poslat ću i požurnicu, dodala je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka