Sigurnosne mjere

Papin posjet: Građani na trasi prolaska mogu očekivati policiju na vratima

Ana Raić Knežević

Građani koji žive uz trasu Papinog prolaska u iduća dva mjeseca mogu očekivati da će im policijski službenici pokucati na vrata



ZAGREB Zagrebačka policija u ponedjeljak je započela sa sigurnosnim pripremama za dolazak Svetog Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj.


Kako je  potvrđeno u Policijskoj upravi zagrebačkoj, uoči Papinog posjeta Zagrebu, od 4. do 5. lipnja ove godine godine, policijski će službenici obavljati terenske sigurnosne provjere. One će najintenzivnije biti na području Centra, Črnomerca, Medveščaka, Novog Zagreba, Trnja i Velike Gorice, donosno zagrebačkih kvartova kojima se očekuje prolazak Svetog Oca.


– Provjere se provode u skladu sa sigurnosnim standardima koji su propisani za sve zemlje što ih posjećuje Sveti Otac, odgovorila je na pitanje o sadržaju sigurnosnih provjera glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.





Podsjećamo da su tijekom boravka Svetog Oca u Rijeci iz sigurnosnih razloga uklonjeni kontejneri za smeće, zavareni poklopci na otvorima za vodovod, telefon i kanalizaciju



Kako građani koji žive uz trasu Papinog prolaska sasvim izvjesno u idućih dva mjeseca mogu očekivati da će im policijski službenici pokucati na vrata, u PU zagrebačkoj žele biti sigurni da se pri tome neće događati zlouporabe, odnosno da se netko neće građanima lažno predstavljati kao policajac.


– Kako bismo izbjegli lažna predstavljanja i zaštitili građane da postanu oštećeni kaznenim djelom, objavljujemo izgled službene iskaznice i značke kojima se trebaju legitimirati policijski službenici. Ako, kao građanin, posumnjate da se osoba lažno predstavlja kao policijski službenik, zapišite broj značke i nazovite policiju na broj telefona 192, kako bi prema broju značke provjerili da li se zaista radi o policijskim službenicima, pojasnila je Bikić.


Iako se detalji o Papinom kretanju Zagrebom za sada iz sigurnosnih razloga drže u tajnosti policajci će sve ulice i okolne zgrade temeljito pregledati. Vlasnici oružja koji žive duž trase mogu također očekivati dodatne provjere idućih dana.


Policija će pomno analizirati i sva potrebna preusmjeravanja gradskog prometa za vrijeme Papinog boravka u Zagrebu.


Podsjećamo da su tijekom boravka Svetog Oca u Rijeci iz sigurnosnih razloga uklonjeni kontejneri za smeće, zavareni poklopci na otvorima za vodovod, telefon i kanalizaciju, a dio parkirališta bio je zatvoren za sva vozila.