Ustavni sud dao za pravo rektoru Borasu

Pao još jedan zakon: Ustavni sud ukida izjednačavanje stručnih i sveučilišnih studija

Ljerka Bratonja Martinović

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



ZAGREB Ustavni sud stavit će izvan snage dio Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) koji se odnosi na stručne i sveučilišne studije. Odluka Ustavnog suda stupa na snagu 31. prosinca, a do tada bi, smatraju ustavni suci, nadležne institucije morale preispitati i doraditi postojeće razine kvalifikacija i razina predviđenih HKO-om.


Ustavni sud time je dao za pravo rektoru Sveučilišta u Zagrebu, Damiru Borasu, koji je ustavnom tužbom osporio spomenuti zakon, tvrdeći da stručne studije u kvalifikaciji neopravdano izjednačava sa sveučilišnim studijima.


Ustavni suci u odluci ocjenjuju da je spornom zakonskom odredbom izbrisana razlika između sveučilišnog ili znanstvenog obrazovanja i stručnog ili vokacijskog obrazovanja, a time se po njihovom sudu zadire u ustavni položaj sveučilišta, jedinog koje ovlašteno osposobljavati studente za obavljanje poslova u znanosti, za što specijalistički diplomski stručni studiji nisu ni stvoreni niti ovlašteni. Sporna je zakonska odredba, složili su se ustavni suci, u nesuglasju s ustavnom odredbom koja priječi diskriminaciju po naobrazbi, »jer bez objektivnog i razumnog opravdanja osobama koje su završile stručni studij omogućuje stjecanje znanstvene kvalifikacije pod jednakim uvjetima kao i osobama koje su završile sveučilišni studij«.


U odluci Ustavnog suda ne osporava se međutim jednaka vrijednost stručnih i sveučilišnih studija, te se ističe da je takva rasprava »pogrešna i društveno štetna«.– Općenito je pogrešno postojeći binarni sustav visokog obrazovanja sagledavati kroz usporedbu njihove vrijednosti za društvenu zajednicu, jer su oba sustava, i znanstveni i stručni, za društvenu zajednicu jednako vrijedni i jednako potrebni. To, međutim, ne znači da se ta dva sustava visokog obrazovanja smiju poistovjetiti – upozorava Ustavni sud.