Šutnja

Pantovčak ne želi otkriti kome je predsjednica dala povlaštene mirovine: U pitanju su – svećenici?

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Imena osoba koje su hrvatski predsjednici, od Tuđmana preko Mesića do Ive Josipovića, nagradili povlaštenim mirovinama kao i njihovi iznosi dvadeset i tri su godine tretirane kao tajna



Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne želi otkriti imena osoba koje je predsjednica tijekom mandata poslala u povlaštenu mirovinu koja se dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za razvoj Oružanih snaga, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Iz njezina ureda za odnose s javnošću odgovorili su tek da je predsjednica kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga umirovila dvije osobe, ali su odbili dati njihova imena, navodi dnevnik.


Tim je odbijanjem Ured predsjednice prekršio pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. kojom je predsjedniku Republike i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje izričito naloženo da na zahtjev novinara i bilo kojeg drugog građanina dostave imena osoba koje je predsjednik svojom diskrecijskom odlukom umirovio i iznose tih mirovina.




Iz neslužbenih izvora bliskih Uredu predsjednice doznajemo da su obje osobe kojima je predsjednica osigurala povlaštene mirovine svećenici.


Imena osoba koje su hrvatski predsjednici, od Tuđmana preko Mesića do Ive Josipovića, nagradili povlaštenim mirovinama kao i njihovi iznosi dvadeset i tri su godine tretirane kao tajna, a Ured predsjednika i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) odbijali su novinarske zahtjeve za njihovom objavom.


Međutim, u lipnju 2014. Visoki upravni sud RH je temeljem zahtjeva Jutarnjeg lista donio pravomoćnu presudu kojom se nalaže Uredu predsjednika i HZMO-u da temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama na traženje novinara ili bilo kojeg drugog građanina dostave imena dobitnika predsjedničkih mirovina i njihove iznose. Sud je u obrazloženju naglasio daje riječ o mirovinama koje se financiraju iz proračuna pa njihovi dobitnici kao i iznosi moraju biti dostupni javnosti, donosi Jutarnji list.