Pantovčak: MVEP je znao da predsjednica ne dolazi u Marakeš. Zašto je odustala? Ne kažu

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Predsjednica se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, kaže se u priopćenju



ZAGREB, 2. studenoga 2018 (Hina) – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozdravlja završetak pregovora o tzv. Marakeškom sporazmu o zakonitim migracijama, ali je odlučila da neće otputovati na njegovo potvrđivanje u Maroko o čemu je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo informirano, priopćeno je u petak iz predsjedničina ureda.


»Predsjednica je u nedavnom obraćanju Općoj skupštini UN-s pozdravila uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu. U međuvremenu je donijela odluku da neće sudjelovati na navedenoj konferenciji koja je službenim putem prenesena MVEP-u«, kaže se u priopćenju.


Kako se neslužbeno doznaje, na Pantovčaku su zatečeni današnjom izjavom ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koja je na izvanrednoj konferenciji za medije na Zrinjevcu izrazila iznenađenje time što predsjednica neće ići u Marakeš, pošto je MVEP o tome bio odmah obaviješten.




Marakeški sporazum zapravo je katalog mjera pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je nastao pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH.


Dokument se u Marakešu u prosincu neće službeno potpisivati nego će na konferenciji šefova država i vlada dobiti političku podršku.


Zašto je predsjednica odustala od odlaska u Maroko nije objavljeno.


S Pantovčaka je danas ponovljen njezin više puta izrečen stav da problem migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija. »Predsjednica se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize«, kaže se u priopćenju.