EU sud nenadležan

Pala slovenska tužba protiv Hrvatske; Plenković slavi pobjedu, ali poziva na dijalog

Portal Novilist.hr

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Sud je prihvatio hrvatske argumente. Postupak se automatski obustavlja, a odluka je konačna, bez prava žalbe



Sud Europske unije proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava, uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici. Sud je time prihvatio hrvatske argumente i postupak se automatski obustavlja. Odluka je konačna, bez prava žalbe, javlja Telegram.


“Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, ali su te dvije države članice ipak obvezne, u skladu s člankom 4. stavkom 3. UEU-a, lojalno surađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora sukladnog međunarodnom pravu”, navodi se u priopćenju Suda.


Sredinom prosinca nezavisni odvjetnik pri Sudu EU Priit Pikamäe u svom je neobvezujućem mišljenju predložio da se Sud proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija. Među ostalim, ocijenio je da „razgraničenje državnih područja ne spada u područje nadležnosti Unije i, u skladu s tim, Suda”, kao i da, sa stajališta prava Unije, granica između Hrvatske i Slovenije „nije utvrđena”.




Nakon što je Slovenija odlučila tužiti Hrvatsku Sudu EU, iz hrvatske Vlade su tvrdili da ta institucija uopće nije nadležna za tu materiju.


“Naša je pozicija od početka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu”, izjavljivao je premijer Andrej Plenković.


Vlada je argumentirala da se hrvatsko-slovenski spor treba rješavati temeljem međunarodnog prava, dok je sud u Luksemburgu zadužen za tumačenje i primjenu prava Europske unije.


Slovenija je Hrvatsku tužila jer smatra da neprovođenjem arbitražne presude – koju Zagreb, zbog kompromitacije arbitražnog procesa uopće ne priznaje – krši i propise EU-a. Tužbu je pokrenula bivša slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara.


Slovenska strana je navela da Hrvatska odbija poštovati vladavinu prava, da krši europske propise o ribarstvenoj politici, krši šengenska pravila o kretanju osoba preko granice te ne surađuje sa Slovenijom u zaštiti vanjske granice.


Sporazum o arbitraži, koja je trebala riješiti dugogodišnji granični spor, potpisali su 2009. godine tadašnji premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor. Nakon što su u ljeto 2015. godine mediji objavili snimke o nedopuštenim kontaktima tadašnje predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova i slovenskog člana arbitražnog suda, Hrvatska je izašla iz arbitraže. Tu je odluku jednoglasno donio Sabor, piše Telegram.


Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Twitteru:


“Današnja presuda Suda Europske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv pobjeda je hrvatskih argumenata koje smo istaknuli u prigovoru nenadležnosti.


Stoga ponovno pozivam Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore kako bismo došli do obostrano prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja”. napisao je Plenković.