Cro Demoskop

Pada podrška HDZ-u, SDP-u i predsjednici. No za dvostruko je skočila – Milanoviću

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Da su parlamentarni izbori provedeni početkom prosinca, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik s izborom od 28,1 posto prema 28,4 posto iz studenog.


DP je zabilježio novi najniži rezultat i sada je na 17,0 posto prema 17,4 posto iz studenog. Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 12,4 posto, a četvrti je Most sa 7,3 posto. Na petom mjestu je HSS sa 3,1 posto., pokazuje najnovije istraživanje CRO Demoskop.HRT piše da se na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara drugi mjesec zaredom nalazi “Nitko” (niti jedan političar) što je najučestaliji ovomjesečni odgovor s izborom od 21,3 posto (prema 21,1 posto u listopadu). Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 19,6 posto (prema prošlomjesečnih 19,4 posto). Premijer Andrej Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,1 posto izbora (prije mjesec dana 11,4 posto). Slijedi Ivan Sinčić s izborom od 6,2 posto (prema 4,9 posto iz studenog). Anka Mrak Taritaš je na petom mjestu s izborom od 6 posto (u studenom 6,8 posto). 

Nagađanja o povratku bivšeg premijera Zorana Milanovića u aktivnu politiku podigla su njegov izbor na 5,2 posto (s 2,7 posto iz studenog). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Ivan Pernar (3,2 posto), Tonino Picula (2,6 posto),  Božo Petrov (2,5 posto) i Zlatko Hasanbegović (2 posto). Zanimljivo je kako niti ovaj mjesec među deset najpozitivnijih hrvatskih političara nema predsjednika najveće oporbene stranke, Davora Bernardića koji s 1,1 posto izbora dijeli četrnaesto mjesto s Krešom Beljakom i Mirom Buljem. 



Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Andrej Plenković s izborom od 24,4 posto (u odnosu na 24,4 posto iz studenog). Na drugom je mjestu Davor Bernardić s izborom od 11,8 posto (u studenom 12,6 posto). Na trećem su mjestu “Svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 11,5 posto (prema 11,8 posto iz studenog). Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac s 7,2 posto izbora (u studenom 7,7 posto), a Zlatko Hasanbegović (6,8 posto prema 4,9 posto iz studenog) i Milan Bandić (6,7 posto prema 5 posto iz listopada). Među deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milijan Brkić (4,8 posto), Kolinda Grabar Kitarović (3,8 posto), Milan Kujundžić (3,7 posto) i Gordan Jandroković (2,5 posto). 




Smjer kretanja zemlje podupire 21,9 posto građanki/građana (prema 20 posto iz studenog). U ovomjesečnom istraživanju 68,9 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,3 posto iz studenog. Kakav je smjer zemlje ne zna 9,2 posto građana/ki. Razina potpore politici Vlade RH u dvadesetom i petom mjesecu njezina mandata iznosi 32,7 posto (prema 32 posto iz prethodnog mjerenja u studenom). 


Predsjednica republike je za svoj rad dobila čvrstu trojku, odnosno 3,14 (u odnosu na 3,12 koliko je izmjereno početkom studenog). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,90 (u studenom 1,89). 


Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana, kao i u prethodna dva mjeseca, su problemi u dva brodogradilišta (Uljanik i 3. maj) i to za 16,7 posto hrvatskih građana. Osvajanje Davisovog kupa je drugi najvažniji događaj za 15,9 posto građana, dok je izručenje Ivice Todorića i njegovo puštenje iz pritvora u Remetincu uz jamčevinu na trećem mjestu s izborom od 11,9 posto, piše HRT.