Opasnih 76 ruku

Pad zagrebačkog GUP-a mogao bi ozbiljno ugroziti saborsku većinu. Sve će ovisiti o tek – jednom glasu

Zlatko Crnčec

Foto Marko Lukunić PIXSELL

Foto Marko Lukunić PIXSELL

Nikakva formalna odluka još uvijek nije donesena, a prva prilika za okupljanje Bandićevih zastupnika današnja je plenarna saborska sjednica. Jedan od Bandićevih zastupnika, nekadašnji HSS-ovac Mladen Madjer, rekao je da će se u Saboru ponašati u skladu sa stranačkim odlukama



Odluka zagrebačkih HDZ-ovaca da ne podrže izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) mogla bi vladajuću većinu u Saboru svesti na za Vladu veoma opasnih samo 76 ruku, odnosno dovesti je u poziciju da ovisi o samo jednom glasu. Naime, izmjene GUP-a koje je inicirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbijene su jučer u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon što su protiv njih glasovali i gradski zastupnici HDZ-a. Praktički odmah nakon toga HDZ-ovo vodstvo Sabora otkazalo je za petak predviđeno glasovanje o raspravljenim točkama dnevnog reda, očito zbog nesigurnosti kako bi na ovakav razvoj situacije moglo reagirati petero saborskih zastupnika Milana Bandića koji su dio vladajuće saborske većine.


Potpora neupitna


U ovom trenutku formalna vladajuća većina ima 81 člana. Ako bi Bandićevi zastupnici prestali podržavati Vladu, većina bi spala na 76, što je točno minimum za natpolovičnu većinu nužnu za održavanje saborskog kvoruma i normalno funkcioniranje Sabora koji ima ukupno 151 zastupnika. Dosadašnja je parlamentarna povijest pokazala da se može vladati i sa samo 76 ruku, ali to stvara brojne tehničke i logističke poteškoće jer zastupnici često službeno putuju, a mogu se naravno i razboljeti. Zbog toga se tradicionalna saborska glasanja petkom ne bi održala tjedno već moguće mjesečno ili svaka dva ili tri tjedna. Osim toga, u situaciji kada Vlada ovisi o samo jednoj ruci raste moć manjih stranaka i pojedinaca koji čine vladajuću koaliciju, a koji bi mogli početi postavljati dodatne zahtjeve za osiguranje svoga glasa.


Naravno, u ovom trenutku još uvijek se ne zna kako će se postaviti petero saborskih zastupnika gradonačelnikove stranke koja se službeno zove »Bandić Milan 365 stranka rada i solidarnosti«. Nikakva formalna odluka još uvijek nije donesena, a prva prilika za okupljanje Bandićevih zastupnika današnja je plenarna saborska sjednica. Jedan od Bandićevih zastupnika, nekadašnji HSS-ovac Mladen Madjer, rekao je da će se u Saboru ponašati u skladu sa stranačkim odlukama.




– U srijedu ćemo se naći u Saboru. Nema zasad nikakve izvanredne situacije. Normalno radimo. A što će biti dalje, bit će ono što se dogovorimo. Bit će onako kako odluče stranačka tijela. I jasno je da ću ja poštovati odluke tijela stranke, rekao je Madjer. Njegov stranački kolega, koji je u Sabor ušao kao član HSU-a, Kažimir Varda izjavio je jučer za Hinu da stranka nije donijela nikakvu odluku te da će se sljedećeg ponedjeljka sastati stranačko predsjedništvo.


– Naša potpora HDZ-u na nacionalnoj razini nije upitna sve dok se realiziraju zajednički projekti pa nema razloga da se parlamentarna većina ne održi. Izgradnja nacionalne dječje bolnice, tramvajska pruga prema Zračnoj luci »Franjo Tuđman« i Imunološki zavod projekti su na nacionalnoj razini od interesa Grada Zagreba i države. Dok se realiziraju ti zajednički projekti, koje je Grad Zagreb predložio Vladi, potpora naše stranke HDZ-u na nacionalnoj razini nije upitna. Za sada nema razloga da se parlamentarna većina ne održi, rekao je Varda. Dodao je ipak da je »osobno iznenađen glasanjem HDZ-a u Gradskoj skupštini«.


– Ne znam što je razlog takvog njihova glasanja i tvrdoglavosti, osim što to može biti rezultat unutarstranačkih izbora u HDZ-u, rekao je Varda. Preostalih troje Bandićevih zastupnika – nekadašnji SDP-ovci Milanka Opačić i Siniša Varga, te nekadašnja HNS-ovka Marija Puh bili su jučer nedostupni za komentar. Svih petero Bandićevih zastupnika izabrani su u Sabor na izborima u rujnu 2016. godine na koalicijskoj listi SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a koju je predvodio tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Oni su ujedno i jedini na koje zagrebački gradonačelnik ima izravan utjecaj.


Podebljan klub


Preostalih petero zastupnika koji su članovi kluba kojeg mediji kolokvijalno nazivaju Bandićevim su nezavisni i nisu ni učlanjeni u njegovu stranku, a nisu ni ovisni o njemu. To se najbolje vidjelo kada je prošle godine Bandić namjeravao pokrenuti inicijativu za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak s kojom je u latentnom sukobu jer ona gura tablete, dok je on skloniji papirnatim udžbenicima. Tom je prilikom gradonačelnik naišao u Klubu na veliki otpor zastupnika i morao odustati od inicijative prije nego ju je formalno i predložio. Od petero nezavisnih njih troje – Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi i Ermina Lekaj Prljaskaj – predstavljaju nacionalne manjine i imaju svoje posebne sporazume s HDZ-om. Tu je još i nekadašnji SDP-ovac Zdravko Ronko koji je više puta javno rekao da on nije nikakav »žetončić«, termin koji je skovao Bandić opisujući zastupnike koji napuštaju svoju i prelaze u njegovu stranku te Ivica Mišić koji je snažno privržen tome da nastavi podržavati Vladu Andreja Plenkovića.


Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić izjavio je jučer gostujući na N1 televiziji da »ne čine Bandićevi žetončići parlamentarnu većinu«.


– Ne znam tko su uopće ti žetončići u njegovu klubu. Podsjetio bih vas da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića. A nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. S onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina imamo većinu. Kad bi se to troje zastupnika, koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića, udaljilo od vladajuće većine, to je druga stvar, ali to nisu oni koje se u javnosti naziva žetončićima. Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu, rekao je Bačić. Tri zastupnika o kojima je Bačić govorio su gore spomenuti Varda te nezavisni Željko Lacković, inače Bandićev zamjenik u Saboru te zastupnik Reformista Darinko Dumbović. Zadnja dvojica u međuvremenu su napustila zastupnički klub.