Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
14. listopada 2019.
Dobra vijest

Pad cijena goriva treći tjedan zaredom

Pad cijena goriva treći tjedan zaredom
Pad cijena goriva treći tjedan zaredom
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2015. u 12:54 2015-12-21T12:54:00+01:00

Cijene goriva od utorka bi trebale ponovo pasti, već treći tjedan zaredom, i to benzina oko 6 lipa po litri, a dizelskih goriva oko 23 lipe po litri, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva.

»Prema današnjem izračunu, zbog pada cijena naftnih derivata na Mediteranu od 1,3 posto (benzini), odnosno 8,15 posto (dizel) u odnosu na prošli tjedan te uz pad tečaja dolara od 0,5 posto, cijene motornih goriva bi od sutra trebale ponovno pasti. Cijene benzina bi tako od sutra mogle pojeftiniti oko 6 lipa po litri, dok bi istodobno dizelska goriva mogla pojeftiniti čak oko 23 lipe po litri«, navode iz Ministarstva.

To je treći tjedan za redom da cijene goriva padaju.

Iz Ministarstva napominju da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj slobodno pa nove cijene u konačnici prvenstveno ovise o odluci trgovaca. Podsjećaju i da je jedino službeno mjesto s točnim cijenama motornih goriva svih benzinskih postaja u Hrvatskoj na portalu i aplikaciji o cijenama goriva Ministarstva gospodarstva.

Cijene nafte na najnižim razinama od 2004. godine

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte u ponedjeljak ujutro pala na najniže razine od 2004. godine, jer su ulagači zabrinuti zbog prevelike ponude, dok je potražnja slaba zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Nakon što je prošloga tjedna pala oko 2,5 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula daljnjih gotovo 2 posto, na 36,17 dolara, što je njezina najniža razina od 2004. godine.
Tako je zaronila i ispod 36,20 dolara, što je bila njezina najniža razina na vrhuncu globalne financijske krize 2008. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel jutros pojeftinio za 30-ak centi, na 34,40 dolara.

I na američkom i na londonskom tržištu cijene su nafte pale za više od dvije trećine od polovice 2014. godine, kada su se kretale iznad 100 dolara i kada je započeo trend pada cijena.

Pad cijena nafte posljedica je, kažu analitičari, slabosti potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

S druge strane, proizvodnja je i dalje visoka jer se najveći svjetski proizvođači ne uspijevaju dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene.

Uz to, cijene su nafte pod pritiskom zbog visokog tečaja dolara, nakon što je prošloga tjedna američka središnja banka Fed po prvi puta od 2006. godine povećala ključne kamatne stope.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.