Pulska hitna

Pacijenti iz noćne more: Stranci dolaze goli i bosi, pijani i drogirani, neki bježe bez da plate

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre



Ako je netko pod stresom, onda su to definitivno liječnici i medicinske sestre na hitnom bolničkom prijemu u Mornaričkoj bolnici u Puli, piše Glas Istre.


Em što ih kronično nedostaje jer rijetki su oni koji će pristati na taj luđački tempo i ubitačan stres, em što se danonoćno moraju gombati i s pacijentima iz noćne more.


Najteže je ljeti kada u Istri boravi velik broj stranih gostiju koji koriste sve moguće načine da izbjegnu plaćanje računa, a na hitan prijem dolaze jer im se tako prohtjelo – boli ih grlo ili uho!




Liječnici i medicinske sestre dužni su im po zakonu pružiti zdravstvenu skrb, no mnogi pacijenti to vrlo vješto zloupotrebljavaju.


Pijani, drogirani, agresivni i bahati pacijenti njihova su svakodnevnica. Naravno, u većini slučajeva u bolničku hitnu dolaze ljudi kojima je skrb uistinu potrebna, no takvi se ne žale već šute i strpljivo čekaju.


Glavna sestra Tatjana Šterpin koja na hitnom prijemu radi već 13 godina potvrđuje nam da se liječnici i sestre nagledaju svega. Pitamo ju kako je nositi se s tolikim stresom i sve zahtjevnijim pacijentima.


– Pa navikli smo. No često smo na meti verbalnih napada i okršaja pa smo samo prošlog mjeseca prijavili deset takvih slučajeva. Čujte, kada radite ovaj posao, onda morate biti spremni na sve. Nema čega nema, a najteže je sa stranim osobito mlađim turistima početkom popularnih glazbenih festivala u Puli. Dolazili su u svakakvim stanjima, neki i goli i bosi bez i jednog dokumenta.


Pod utjecajem alkohola ili opijata neki su vrlo agresivni pa smo često puta bili primorani zvati policiju. Problem nam stvaraju i kod naplate računa. S obzirom da nemaju dokumente, lako vam mogu dati lažnu adresu, a vi morate ići na povjerenje. Neki nemaju pojma gdje su odsjeli u Hrvatskoj, pa znaju dati skroz lažne adrese u svojim matičnim državama. Nagledamo se svega, kaže Tanja Šterpin.


Potvrđuje da turisti ponekad dolaze iz stvarno banalnih razloga. Recimo, stali su na ježa, boli ih grlo ili glava, uganuli su nogu. Neki dolaze s namjerom da obave sve pretrage potpuno besplatno jer imaju europsku zdravstvenu karticu koja im pokriva troškove u bolnici i trebaju platiti samo participaciju. Najmanje problema imaju sa strancima koji uslugu plaćaju u cijelosti.