Prognoza

PRVI DAN ZIME Vakula tvrdi da bi dijelovi Hrvatske ipak mogli imati – bijeli Božić

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



I u petak, na prvi kalendarski dan zime, ponegdje je još moguća poledica, ali znatno rjeđe nego u četvrtak – uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. Osim promjenljive naoblake i samo mjestimice malo kiše bit će i sunčanih razdoblja, na kopnu gdjegod i magle, a poslijepodne i često umjerenog, ponegdje i jakog jugozapadnjaka. Od subote još toplije, te i dalje promjenljivo, a od utorka ponovno malo hladnije, na Jadranu uz buru. Pritom bi se mjestimice u gorju na Božić ipak mogle dogoditi i pahulje, piše Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i ujutro još povremena kiša, koja se može smrzavati na tlu uz temperaturu od -4 do -2 °C. U nastavku dana uz dosta oblaka bit će i sunčanih razdoblja, a mjestimice i magle. Zapuhat će prema večeri umjeren, na udare ponegdje vjerojatno i jak jugozapadnjak. Najviša temperatura bit će između 2 i 6 °C. U središnjoj će Hrvatskoj biti od 5 do 8 °C, a ujutro između -3 i 0 °C. Bit će uglavnom bez oborine, ponegdje uz maglu, a u mnogim mjestima i barem kraća sunčana razdoblja. Od sredine dana puhat će umjeren, u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini i jak jugozapadni vjetar. Na vjetrovito poslijepodne treba računati i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom pak Jadranu vjetar većinom slab, prema kraju dana ponegdje umjeren jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni. Bit će umjereno i znatno oblačno, s kišom u drugome dijelu dana mjestimice u Hrvatskom primorju te u Gorskome kotaru i Lici. Ujutro će pak u gorju te u unutrašnjosti Istre biti mjestimične magle. Sjeverozapadnjaka će na otvorenome biti i na srednjem Jadranu. Uz obalu pak u noći i ujutro još mjestimice jugo, a potkraj dana jugozapadni vjetar. Uz promjenljivu naoblaku kiše će još ponegdje biti u noći te tijekom jutra, a prema jugu i poslije. Najviša dnevna temperatura bit će između 10 i 15 °C.


Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, uz mjestimičnu kišu uglavnom u prvome dijelu dana. Puhat će slabo i umjereno jugo, ponegdje i istočnjak, a prema kraju dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. More većinom malo valovito, mjestimice i umjereno.”




Sljedećih dana na kopnu još toplije, te promjenljivo oblačno, s maglom osobito u nedjelju. Mjestimične će kiše biti osobito u subotu i ponedjeljak, kada će i jugozapadnjak biti najčešći i najjači. Potkraj ponedjeljka velika je vjerojatnost jačanja sjeveroistočnjaka, s kojim će opet stići hladniji zrak pa će na Božić i poslije njega temperatura zraka opet biti niža, ali ne kao prošlih dana.


I na Jadranu relativno toplo i promjenljivo, s kišom u subotu uglavnom mjestimice na sjevernom dijelu, a na Badnjak duž cijele obale, te uz jugo i jugozapadnjak, osobito u subotu i ponedjeljak. Od utorka većinom suho i sunčanije, uz buru, te malo hladnije, piše HRT.