Situacija u medijima

PROSVJED U SUBOTU Zovko o ‘križarskom ratu’ protiv novinara: ”HRT bezuvjetno mora povući tužbe”

Zdenko Duka

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek



ZAGREB Idemo u prosvjed jer je situacija u medijima katastrofalna, a dijaloga s Vladom Andreja Plenkovića nema. Za događaje u hrvatskim medijima više se zanimaju inozemne institucije i pojedina veleposlanstva nego Vlada koja u ovom mandatu niti jednom nije izrazila spremnost naći se s delegacijom HND-a, unatoč mnogim pozivima. Smatramo da je nenormalno da vladajući koji se predstavljaju kao europejci gledaju kako se urušava profesija, koja je jedan od stupova demokratskog društva, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavljujući subotnji novinarski prosvjed u 12,05 sati ispred Novinarskog doma »Medije ste oteli, novinarstvo ne damo«.


Prema podacima iz 18 medija protiv njih i njihovih novinara podignute su 1.063 tužbe a ukupni broj je sigurno i veći. Zabrinjavajuće je da u tom križarskom ratu sudjeluju i institucije koje plaćaju hrvatski građani, istaknuo je Zovko. Za nečinjenje odgovornom smatramo vladu Andreja Plenkovića. Premijer bi trebao znati da, iako smo u EU-u, sljedećeg tjedna već treći puta dolaze međunarodne organizacije u Hrvatsku da ispitaju medijske slobode. Ovo je zemlja u kojoj se Vlada koja širi fake news bori protiv samih tih vijesti, kazao je.


Anton Filić, Sanja Despot, Hrvoje Zovko, Suzana Bandić / Foto D. Jelinek


Anton Filić, Sanja Despot, Hrvoje Zovko, Suzana Bandić / Foto D. Jelinek





– Što se tiče 36 tužbi HRT-a protiv medija, zaposlenika i HND-a mogu reći – bezuvjetno povucite tužbe, oko toga pregovora nema. Mi se nikada nećemo ispričati za ono što smo rekli, jer je to istina, rekao je Zovko.


Zovko je dodao da ne žele nikakvu politizaciju prosvjeda i neće dozvoliti zloupotrebu ovog isključivo novinarskog prosvjeda. HND će na prosvjedu istaknuti osam zahtjeva. O njima je govorila Sanja Despot, članica Izvršnog odbora HND-a. Najprije treba prekinuti zloupotrebu sudskim tužbama kao sredstvom pritiska na novinare. Traže zatim da se zakonom zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi. Treći je zahtjev da se osigura depolitizacija Vijeća za elektroničke medije, da se razriješi vodstvo HRT-a i hitno mijenja Zakon o HRT-u, da se osigura provedba Zakona o medijima i provedba statuta medija, da se »lokalnim šerifima« onemogući uzurpacija medija, da se pronađu i procesuiraju nasilnici i napadači na novinare te da se uvedu javne potpore za kvalitetno novinarstvo.