Novo istraživanje

PROPADANJU NEMA KRAJA Može li Bernardić preživjeti potpuni sunovrat rejtinga SDP-a?

Dražen Ciglenečki

Upravo anketno približavanje živozidaša SDP-u čak su i rijetke preostale Bernardićeve pristaše u stranci isticale u posljednje vrijeme kao znak za uzbunu i povod da se on konačno povuče s predsjedničke dužnosti



ZAGREB Političko propadanje SDP-a kao da nema kraja. U stranci su sa zebnjom iščekivali ovomjesečne rezultate istraživanja što ga za Novu tv redovito provodi agencija IPSOS Puls i sinoć se pokazalo s razlogom, jer podrška SDP-u pala je na mizernih 14,6 posto. Riječ je o drugom najslabijem rezultatu socijaldemokrata od 2000., otkad ova agencija mjeri popularnost hrvatskih političkih stranaka. Lošiji su bili samo u siječnju 2004., nakon što je SDP na parlamentarnim izborima izgubio vlast i prešao u opoziciju, kada je njihov rejting bio 13 posto.


No, kako ništa ne ukazuje da bi se ovaj zabrinjavajući trend gubljenja potpore SDP-u mogao zaustaviti, realno je pretpostaviti da će uskoro zabilježiti i rekordno nizak rejting. Naročito stoga što se u Crobarometru još nije pojavila opcija Dalije Orešković, koja cilja na lijevo-liberalne biračima, a koja će se, prema neslužbenim informacijama, hrvatskoj javnosti predstaviti sredinom prosinca.


Dno dna 


Dakle, već krajem godine bi SDP u Crobarometru mogao pasti i ispod 13 posto. Zato prva ocjena sinoćnje ankete jednog od Bernardićevih protivnika u stranci da je »ovo dno dna« može važiti tek mjesec dana, odnosno do novog dna. Živi zid ozbiljno puše za vrat SDP-u, budući da bi za njih, da su danas izbori, glasovalo 13,5 posto hrvatskih birača. A upravo anketno približavanje živozidaša SDP-u čak su i rijetke preostale Bernardićeve pristaše u stranci isticale u posljednje vrijeme kao znak za uzbunu i povod da se on konačno povuče s predsjedničke dužnosti.




Međutim, Bernardić uporno negira vrijednost IPSOS-ovih istraživanja, tvrdeći da su ona negativna za SDP zato što tu agenciju za pojedine projekte angažira i plaća Vlada Andreja Plenkovića. Malo je vjerojatno da će lider SDP-a bitno drukčije reagirati i na podatak da je IPSOS ustanovio da je rejting njegove stranke 14,6 posto. To onda otvara pitanje hoće li i što učiniti visokopozicionirani SDP-ovci koji su dugo podržavali Bernardića, da bi se nedavno okrenuli protiv njega. Predsjedništvo SDP-a nije se još sastalo nakon 27. listopada, kada je Bernardić na sjednici Glavnog odbora jedva politički preživio iznenadni pokušaj prevrata, koji su osmislili upravo članovi poput Rajka Ostojića, zahvaljujući kojima je on došao na čelo stranke i izdržavao napade takozvanih kamanjaca. Statut nalaže predsjedniku da Predsjedništvo saziva barem jednom mjesečno, ali ne propisuje nikakve sankcije u slučaju da se taj rok prekorači. Bernardić odgađa okupiti Predsjedništvo, bojeći se da bi mogao ostati u manjini u tom tijelu, ali neki dan je na konferenciji za novinare u Saboru najavio je da će se ono ipak sastati idući tjedan. Ali, njegovi mu unutarstranački protivnici to ne vjeruju. Zapravo, ova skupina više gotovo ništa niti ne očekuje od Bernardića i uglavnom ih zanima što namjerava napraviti potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, o čijim postupcima u značajnoj mjeri ovisi Bernardićeva sudbina. I kad je objavljena recentna ISPOS-ova anketa, naši sugovornici iz SDP-a nisu toliko upirali prst u Bernardića, nego u Komadinu.


Komadina u igri 


– Najviše me od svega interesira što o tih naših 14,6 posto misli Komadina – kazao nam je član Predsjedništva SDP-a.


Primorsko-goranski župan mnogima se u SDP-u zamjerio zbog pasivnosti na spomenutoj sjednici Glavnog odbora, kad se činilo da će većina, donošenjem statutarne odluke, uspjeti srušiti Bernardića, ali se to izjalovilo. Tada je među SDP-ovcima nesklonim Bernardiću skoro unison zaključak bio da je Komadina prokockao svoju šansu da postane vršitelj dužnosti predsjednika koji bi godinu dana vodio stranku.


No, kako praktično nema načina da se Bernardića smijeni, a da se pritom zaobiđe Komadinu, raspoloženje u struji koja je najžešće protiv predsjednika SDP-a ipak se tijekom studenog promijenilo.


– Jednostavno nemamo izbora. Ako želimo maknuti Bernardića, moramo pristati na Komadinin uvjet da zatim on na godini dana preuzme SDP, premda nam to nije nimalo drago. Bez Komadine se, nažalost, ne možemo riješiti Bernardića, priznao nam je pripadnik kamanjske skupine.


Danas se bira predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, kandidatkinje su Karolina Leaković i Maja Sporiš, a predviđena je i Bernardićeva izjavu za medije, pa će se on sigurno očitovati i o ovoj anketi.