Na koga je mislila

PRONAĐEN MEĐU PROSVJEDNICIMA Keleminec: ‘Da, ja sam taj glavni marginalac kojeg Kolinda spominje’

Dražen Ciglenečki

Odmah mi je bilo jasno da misli na mene, ali predsjednica me ne želi spominjati da mi ne diže rejting – Dražen Keleminec  / Snimio Darko JELINEK

Odmah mi je bilo jasno da misli na mene, ali predsjednica me ne želi spominjati da mi ne diže rejting – Dražen Keleminec / Snimio Darko JELINEK

Keleminca je »pronašao« HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, kazavši  da Keleminčeva stranka A-HSP uredno maršira po Zagrebu kada je HDZ na vlasti.  'Kandidirat ću se za predsjednika Republike, pa ćemo onda razgovarati i o ovrhama i o Kolindinoj sućuti Marijanu Hanžekoviću', rekao nam je Keleminec



ZAGREB   Neki od ljudi koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zato što su prosvjedovali zbog dolaska Aleksandra Vučića, nazvala »pojedincima s rubova političkog spektra i rubova bilo kakvog razmišljanja«, nakon dvodnevnog šoka polako dolaze k sebi. I pronalaze način kako će opravdati nastavak svoje vatrene podrške predsjednici Republike.


Njezinu intrigantnu tvrdnju počinju usmjeravati prema Draženu Kelemincu, predsjedniku Autohtonog HSP-a, koji je u ponedjeljak s dvadesetak svojih simpatizera također demonstrirao po Zagrebu protiv predsjednika Srbije.  


Čeka objašnjenje


– Ja sam 100 posto siguran da predsjednica nije mislila na mene. Znam jako dobro što je predsjednica mislila kada je govorila o političarima s ruba političkog spektra koji se uredno pojavljuju kada je HDZ na vlasti i marširaju po Zagrebu, to je A-HSP, stranka Dražena Keleminca – izjavio je jučer u Saboru HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, jedan od sudionika prosvjeda koji je toliko isprovocirao Kolindu Grabar-Kitarović i njezinog gosta iz Srbije.




Culej je hvalio predsjednicu Republike da je uvijek podržavala branitelje, »za razliku od drugih predsjednika«.


– Puno su branitelji kilometara, truda i volje potrošili da bi ona bila predsjednica i da bi uklonili prošlog predsjednika. Ako je i bilo nesporazuma, to će se ispraviti. Siguran sam da će predsjednica ubrzo objasniti svoje izjave – rekao je Culej.


Kolinda Grabar-Kitarović već je u utorak navečer, u razgovoru za Novu TV, pokušala locirati pojedince s ruba političkog spektra, ali Keleminca pritom nije spominjala. Zapravo nije nikoga, govorila je o  nedefiniranim pojedincima koji »žele osujetiti napredak u međudržavnim odnosima«.


– Pojedinci s ruba političkog spektra su oni koji se, nažalost, nauštrb hrvatskog i srpskog naroda trude zaustaviti pomak između naših država. Kad mislim na rubove političkog spektra mislim na one ekstreme koji idu na jednu ili drugu stranu, pritom ne izjednačavajući ni ljevicu ni desnicu s nekim pojedinačnim mišljenjima, nastojala se predsjednica Republike nekao izvući iz vrlo neugodne situacije u koju se je sama dovela.


Praktično iste poruke čule su se u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića, gdje je bio skup u organizaciji Rozalije Bartolić, predsjednice zagrebačke Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, i iz Keleminčeve grupe koja je svoju šetnju Zagrebom započela ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća.


Uostalom, na web stranici A-HSP-a, uz poziv na prosvjed, objavljena je i fotografija zagrljenih Rozalije Bartolić i Keleminca, s njihovog nedjeljnog sastanka u Krašiću. »Ovdje smo da mu jasno i glasno kažemo, znamo te, Aleksandre Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio širom lijepe naše.


Zbog mržnje koju ste ti i tvoji istomišljenici sijali po Hrvatskoj, naša djeca nemaju svoje očeve«, upozorila je na prosvjedu Rozalija Bartolić, koja se zapitala je li Vučić zaslužio da ga se dočeka uz sve državne počasti.


Protest zbog zastava


Keleminec je protestirao zbog srpskih zastava izvješenih u čast Vučića, koji je »bio na strani četnika Vojislava Šešelja i poticao je na ubojstva Hrvata«. Nije, dakle, Keleminec bio oštriji prema srpskom predsjedniku nego udovica hrvatskog branitelja.


Stoga se izjava predsjednice Republike za Novu TV da joj je »žao da je došlo do vrijeđanja i do govora mržnje«, prema Vučiću sigurno nije mogla odnositi isključivo na Keleminca.


No, on je uvjeren da je baš to u pitanju i uopće s tim nema problema.


– Odmah mi je bilo jasno da misli na mene, ali predsjednica me ne želi spominjati da mi ne diže rejting. Ne smeta me što me smatra marginalcem, ja sam dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik jedne stranke i imam pravo iznositi svoje mišljenje. A kandidirat ću se za predsjednika Republike, pa ćemo onda razgovarati i o ovrhama i o Kolindinoj sućuti Marijanu Hanžekoviću – rekao nam je Keleminec.


Predsjednica se, pak, jučer oglasila priopćenjem u kojem je, uz ostalo, navela da ti pojedinci o kojima je govorila  »nisu niti udovice hrvatskih branitelja niti hrvatski branitelji.«


– Kao što sam se s predstavnicima 25 braniteljskih udruga sastala uoči posjeta tako ću se s njima sastati i ovih dana kako bi ih upoznala s rezultatima razgovora, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila. 

Rezultati ovog posjeta tek će se vidjeti. Moja savjest je mirna – stoji, uz ostalo u priopćenju iz Ureda predsjednice.