Ministarstvo ne vidi problem

PROKLETSTVO OSMOG ČLANKA Kako se politika kroz rupu opet provukla u nezavisna tijela

Jasmin Klarić

GONG upozorava da članovi stranaka mogu danas ispuniti ispisnicu, a sutra postati nezavisni čelnik tijela koje će od 25. svibnja odlučivati o potencijalno golemim kaznama u kampanjama



ZAGREB Članak 8. je jasan. Izabrani dužnosnik ne smije biti član niti jedne političke stranke.


U Ministarstvu uprave, koje je pisalo prijedlog Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka odgovorili su za naš list kako ne smatraju dodatnim amandmanom regulirati navedeni uvjet za izbor ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP). »Upravo taj uvjet iz članka 8. odnosno da kandidat ‘nije član političke stranke’ nedvosmisleno upućuje na želju predlagača za jačanjem neovisne pozicije AZOP-a i time predstavlja direktni doprinos depolitizaciji državnog tijela«, kaže se u odgovoru Ministarstva uprave na pitanje ne bi li možda oni ili Vlada ipak promijenili prijedlog zakona i na ubuduće vrlo utjecajnu poziciju (GONG ravnatelja AZOP-a naziva super-šerifom) birali po istim propozicijama po kojima se bira čelnik pipkavog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Tamo kandidat, naime, ne smije biti članom neke stranke posljednjih pet godina.


Geometrija birokracije 


U ministarstvu, eto, smatraju da to nije potrebno, jer je članak 8. jasan. Dakle, izabrani dužnosnik ne smije biti član niti jedne političke stranke. Točno tako piše u zakonu. Zakonima, zapravo.




Igrom sudbine ili pukom geometrijom birokracije, upravo u članku 8. Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu propisuje se da njegovi članovi ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke.


I doista nisu. U veljači 2015. godine, kad je biran aktualni sastav DIP-a bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin (HDZ), nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a Emil Tomljanović, tada saborska zastupnica SDP-a Vesna Fabijančić-Križanić i nekadašnji zastupnik HSS-a Josip Vresk, »uskladili« su se sa zakonom. Odnosno, nisu više bili članovi političkih stranaka.


Upozorenje GONG-a 


Upravo na tu mogućnost upozorava ovih dana GONG – da netko od stranačkih igrača danas ispuni ispisnicu, a sutra postane nezavisni čelnik tijela koje će od 25. svibnja ove godine provedbom Opće uredbe o zaštiti podataka odlučivati i o potencijalno golemim financijskim kaznama u političkim kampanjama.


U resornom ministarstvu, međutim, očito smatraju da nema nikakvih problema i da je članak 8. sasvim dovoljna garancija. Misle na članak 8. prijedloga Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.