Računamo na njih

PROBLEMATIČNI SUSJEDI Mogu li nove političke napetosti ugroziti dolazak Slovenaca na Jadran?

Biljana Savić

Na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku, većina Slovenaca zaokružila je odgovor »kao državu kojoj se ne može vjerovati« (54%) i »kao problematičnu državu« (24%). Ipak su već dugi niz godina među našim najbrojnijim gostima



RIJEKA – Točno prije godinu dana šef slovenske diplomacije Karl Erjavec sugerirao je da će Slovenija stvarati poteškoće austrijskim i njemačkim turistima tijekom njihova tranzita preko Slovenije na putu do hrvatske obale. Sugerirajući da će Slovenija stvarati poteškoće austrijskim i njemačkim turistima tijekom njihova tranzita preko Slovenije na putu do hrvatske obale, otvoreno je bio zaprijetio sabotiranjem hrvatske turističke sezone, da bi u travnju uslijedila nova schengenska uredba, čija je primjena dovela do potpunog kolapsa na hrvatsko-slovenskoj granici, no bila je, srećom, na snazi manje od 48 sati. Formalno.


Pojačan nadzor


Neformalno je manje-više tijekom cijele sezone ova uredba bila na snazi, kako kojega dana, pa bi ponekih vikenda bilo strogih nadzora granice slovenske granične policije koja je obavljala striktnu kontrolu svih putnika, pa i državljana EU-a, a ne samo državljana trećih zemalja kao dosad, što je bila dramatična prijetnja hrvatskom turizmu. Usprkos svemu tome, Hrvatska je završila rekordnu sezonu, a Slovenci su, odmah nakon Nijemaca, ostvarili najveći broj noćenja.


No, i dalje se može čuti Erjavca kako govori da Hrvatska valjda neće riskirati svoju turističku sezonu, odnosno kako ponovo prijeti hrvatskom turizmu ucjenom da se to neće dogoditi u slučaju ako arbitražna odluka bude implementirana.




Tim više, tri četvrtine Slovenaca slaže se sa stavom svoje vlade da Hrvatsku treba tužiti ako ne provede arbitražnu presudu o granici, a većina ih Hrvatsku doživljava kao »nevjerodostojnu« ili »problematičnu«, sudeći prema internet-anketi čije je rezultate u jučer objavilo ljubljansko »Delo«. Naime, na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku, većina ispitanika zaokružila je odgovor »kao državu kojoj se ne može vjerovati« (54 posto) i »kao problematičnu državu« (24 posto), a samo manji dio za ostale ponuđene varijante, odnosno »kao normalnu susjednu državu poput ostalih« i »kao prijateljsku državu«.


Je li ovo opet ozbiljna prijetnja hrvatskoj turističkoj sezoni, ili, što je još gore, opasnost po nju?


Hvatski ministar turizma Gari Cappelli itekako i ove godine računa na slovenske turiste.


– Gosti iz Slovenije su već dugi niz godina među našim najbrojnijim gostima. Tako su u 2017. godini gosti iz Slovenije ostvarili više od 10 milijuna noćenja, odnosno šest posto više nego 2016. Te brojke najbolji su pokazatelj da gosti iz Slovenije prepoznaju Hrvatsku kao jednu od svojih najomiljenijih destinacija te da se osjećaju sigurnim i dobrodošlim, a tako će vjerujem biti i u godinama koje su pred nama, neovisno o događajima vezanim uz arbitražu – optimističan je Cappelli.


Optimistična je i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Metka Bradetić.


Dobre najave


– Najave za ovu godinu su dobre, trenutačno su u ponudi first minute aranžmani i prema informacijama dobivenim od strane turističkih agencija i touroperatera prodaja ide dobro. S obzirom na to da prodaja first minute aranžmana još traje, tek negdje sredinom veljače ćemo znati prave rezultate kakva nam sezona predstoji, barem kad govorimo o slovenskom tržištu. Što se tiče predsezone, smatram da nema bojazni, jer slovenski gosti će i dalje dolaziti u Hrvatsku. Osim toga, veliki broj Slovenaca u Hrvatskoj ima i vlastite nekretnine u koje uvijek rado dolaze provoditi svoje slobodno vrijeme – kaže Bradetić i napominje da je lani u Hrvatskoj zabilježeno 1,4 milijuna dolazaka slovenskih turista koji su ostvarili nešto više od 10 milijuna noćenja.