Igre na (ne)sreću

PROBLEM S KOCKANJEM Sve se više maloljetnika kladi preko interneta. Stručnjaci: ‘Nemoćni smo’

Hina

Podsjećajući na posljednje istraživanja među 2.700 učenika srednjih škola koja su pokazala kako njih 20 posto uplaćuje igre na sreću, a čak 13 posto njih već ima problema s kockanjem



Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) priopćila je u nedjelju kako je već nekoliko puta zakonodavca upozorila da  inozemni ilegalni internet priređivači igara na sreću ne provjeravaju dob igrača te je pozvala roditelje i druge igrače da im prijave osobe koje primaju uplate od djece kako bi mogli reagirati i spriječiti takvo postupanje.


Podsjećajući na posljednje istraživanja među 2.700 učenika srednjih škola koja su pokazala kako njih 20 posto uplaćuje igre na sreću, a čak 13 posto njih već ima problema s kockanjem, a na što je u javnosti upozorio i dr. Toni Maglica s Filozofskog fakulteta na znanstveno-stručnom skupu “Kockanje mladih u Hrvatskoj”, HUZIS ističe kako su nekoliko puta nadležne upozorili na poslovanje inozemnih ilegalnih internet priređivača igara na sreću koji ne rade provjere starosti igrača.


“Domaći  priređivači igara na sreću na svojim internet kanalima blokiraju svaki pokušaj prijave maloljetnika provjerom OIB-a na serveru Ministarstva financija što potpuno onemogućava registraciju i pristup igrama osobama ispod 18 godina starosti”, ističe HUZIS.




Tvrdi se da članice Udruge puno ulažu u prevenciju ovisnosti maloljetnika te u edukaciju i kontrolu djelatnika u poslovnicama kako bi spriječili uplate maloljetnika.


“Nekad, nažalost, zbog izgleda maloljetnika dolazi do krive procjene starosti, a čest slučaj je da umjesto njih novac uplati punoljetna osoba. Zato pozivamo roditelje i druge igrače da nam prijave takve osobe i djelatnike kako bi kako bi mogli reagirati i spriječiti takvo postupanje“, poručila je tajnica HUZIS-a Matea Mateković.Strani ilegalni priređivači igara na sreću putem interneta ne provjeravaju dob igrača, odnosno dopuštaju igraču proizvoljan upis podataka o starosti te isplatu na bilo koji račun, navodi se u priopćenju.

Prema dostupnim statistikama, Udruga procjenjuje da građani kod ilegalnih stranih internet priređivača godišnje troše više od tri milijarde kuna, a proračun Hrvatske gubi više od milijardu kuna. Ilegalno tržište, navodi se, rast je zabilježilo nakon uvođenja poreza na manje dobitke te dosljedne provedbe zabrane primanja uplata maloljetnika od strane legalnih priređivača. 


“U gotovo svim zemljama EU ilegalni priređivači spriječeni su blokiranjem IP adresa i blokiranjem računa, odnosno bankovnih transakcija. Većina zemalja ima minimalne poreze na male dobitke ili ih uopće nemaju. Zadnji primjer su Rumunjska i Poljska čiji su se porezni prihodi blokiranjem ilegalnih priređivača udvostručili. S problematikom su upoznati  i Ministarstvo financija te Porezna uprava, ali do danas se ništa nije napravilo u vezi s tim pitanjem”, navodi, među ostalim, HUZIS u priopćenju i poziva građane da im na e-mail prijave primanja uplata od maloljetnika.