"Braco" postao županijski vijećnik

PREŠLI PREKO RUŽNIH RIJEČI Kerumov HGS i HDZ unatoč uvredama u predizborno vrijeme formirali većinu

Mario Matana

M. MATANA

M. MATANA

 Iduće četiri godine će međutim biti puno zanimljivije u podrumskom skloništu staračkog doma na Zenti (gdje se  već godinama održavaju sjednice Županijske skupštine) jer je već na ovoj "proceduralnoj" sjednici oporba pokazala poslovične zube



Kako se i očekivalo, HGS Željka Keruma i lista koju predvodi HDZ je lakoćom formirala većinu u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije. Konstituirajuća sjednica održana je danas, dan nakon pokušaja formiranja vlasti u gradu Splitu.


Neće čini se ni u Banovini biti problema, prešli su preko ružnih riječi u kampanji te će za 15 dana i u Gradskom vijeću službeno formirati koaliciju. Kerum i HDZ dakle, unatoč uvredama u predizborno vrijeme. Kerum (niski političkih dužnosti dodao je i ovu županijskog vijećnika, do sada se nije pretrgao od dolazaka na saborske rasprave kada je bio zastupnik, niti kao gradski vijećnik) je izrečeno prilično lako zaboravio, kaže da sad treba raditi te da je u pitanju bila kampanja. Izabrani gradonačelnik Andro Krstulović Opara pak nije bio tako benevolentan, ali gotovo je prisiljen sklopiti sporazum s HGS-om.


“Spreman sam za dobrobit Splita prijeći preko puno toga, ali neću zaboraviti. Osobno sam odmah nakon izbora ponudio suradnju i Marijani Puljak iz Pametnog i MOST-u, međutim jedino su u HGS-u željeli pregovarati…” – prilično je jasan Oparin motiv, izbjeći nove izbore. I zbog neizvjesnog rezultata, ali i zbog dodatnih troškova te zastoja u funkcioniranju gradske uprave.




Na županijskoj razini suradnja odavno teče glatko, već osam godina surađuju. I nadalje će, formirali su većinu te je Petroslav Sapunar (HGS) imenovan predsjednikom skupštine. Iduće četiri godine će međutim biti puno zanimljivije u podrumskom skloništu staračkog doma na Zenti (gdje se  već godinama održavaju sjednice Županijske skupštine) jer je već na ovoj “proceduralnoj” sjednici oporba pokazala poslovične zube.


MOST-ovci su se pojavili u bijelim majicama s natpisom “Dalmacija nije na prodaju”, nastavljajući polemizirati o koncesijama i njihovom zakonskom rješavanju, što je problem kojeg su u javnosti dodatno aktualizirali i senzibilizirali slučajevi Zlatnog rata u Bolu te makarskih i splitskih plaža.


Miro Bulj je uobičajeno bio oštar po tom pitanju, a što se tiče političkog dogovora prilično glasno je rekao i kako je koalicija HDZ – HGS “možda dogovorena i u Milanu, to pitajte gospodina Keruma, valjda on najbolje zna odnose u Milanu i s gospodinom Oparom kako će to riješiti…”


Slično razmišlja još jedan saborski zastupnik, Arsen Bauk iz SDP-a.


– Odmah smo znali da će ovako završiti i u gradu i u županiji, čudim se onima koji su se uzbuđivali oko toga hoće li na izborima pobijediti navodno uljuđena opcija, HDZ, ili ova druga. Ne bih to čak nazvao ni političkom trgovinom, oni su malo radili predstavu, cirkus u gradu, u županiji su bile manje tenzije. Optuživao ga je za krađu pa što su sve jedno drugome govorili, na kraju su završili u koaliciji. Čudim se samo onima koji se čude – kaže Bauk.


M. MATANA


M. MATANA



M. MATANA


M. MATANA