Glasovanje u Saboru

PRESLAGIVANJE USPJELO? Danas izbor novih ministara, Plenković tvrdi da ima većinu u pralamentu

Hina

Andrej Plenković. Foto: D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković. Foto: D. KOVAČEVIĆ

Ono što je važno je da imamo većinu za izbor novih ministara, da okončamo ovaj proces upravo onako kako sam kazao i najavio, a to je da na prvoj sjednici Sabora nakon drugog kruga lokalnih izbora predstavimo ministre i da Hrvatska se okrene onome što je bitno – a to je gospodarski rast i razvoj, poručio je.



Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak navečer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a da postoji većina za izbor novih ministara te da je, nakon njihove potvrde u Hrvatskom saboru, važno da se Hrvatska »okrene onome što je bitno« – gospodarskom rastu i razvoju.


Plenković je u izjavi naveo da će za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva biti predložen Predrag Štromar, Blaženka Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja, Dražen Bošnjaković za ministra pravosuđa, Tomislav Ćorić za ministra zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić za ministra rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević za ministra uprave.


Na pitanje novinara hoće li za njihovo imenovanje imati podršku svih onih saborskih zastupnika koji su digli ruku kada se glasovalo za novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, odgovara da je to nebitno.




»Nebitno je tko će sve dignuti ruku. Ono što je važno je da imamo većinu za izbor novih ministara, da okončamo ovaj proces upravo onako kako sam kazao i najavio, a to je da na prvoj sjednici Sabora nakon drugog kruga lokalnih izbora predstavimo ministre i da Hrvatska se okrene onome što je bitno – a to je gospodarski rast i razvoj«, poručio je.


»Moja poruka svima je – odgovornost HDZ-a kao najveće, najsnažnije političke stranke u Hrvatskoj je održati političku stabilnost, funkcioniranje institucija, okrenuti se boljitku svih naših ljudi, provoditi program Vlade.


Ispružena ruka koju smo dali nizu parlamentarnih stranaka da se uključe u taj proces je tu i smatram da je nakon jednih parlamentarnih izbora, drugih, dva kruga lokalnih izbora, sada vrijeme da se okrenemo poslu i da institucije i političke stranke rade ono za što postoje«, dodao je.


Kazao je i da micanje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića nije bio HNS-ov uvjet za suradnju.


»Razgovarali smo, zahvalio sam mu na suradnji, cijeli njegov doprinos, mislim da se izuzetno trudio, dao je svoj obol. Čovjek koji je dio karijere proveo i ranije u Ministarstvu znanosti i sve što je napravio, napravio je u najboljoj vjeri i u skladu s našim programom Vlade«, rekao je Plenković o Barišiću.


Na pitanje preuzimaju li novi ljudi provedbu kurikularne reforme, odgovorio je da to nije bila tema razgovora. »Politika Vlade je jedna politika. Jedna Vlada, jedan program, dogovori i konsenzus o onome što je bitno za Hrvatsku – a to je budućnost.


Sve ove špekulacije koje čitate nisu bile niti predmet razgovora, niti su predmet moga interesa. A to što postoji puno aktera koji bi se veselili da nešto ne uspije, pa da Hrvatska ide u destabilizaciju, taj film dok sam ja na čelu HDZ-a i Vlade, neće gledati«, poručio je.


Upitan čime može garantirati građanima da će Vlada s HNS-om biti dugotrajnija od Vlade s Mostom, čelnik HDZ-a je odgovorio:


»Ozbiljnim radom, onim što možete i sami pratiti a to su vam trendovi koji su pozitivni u gospodarstvu, način na koji pristupamo rješavanju problema, odgovornosti i dogovoru i povjerenju koje smo upostavili s našim kolegama«. Smatra i da će birači HDZ-a »jako dobro« reagirati na suradnju s HNS-om jer, rekao je, birači HDZ-a dugo nisu imali predsjednika države, predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, 19 od 21 ministra i gradonačelnika Splita.


Plenković: Vrijeme je za političke iskorake na hrvatskoj političkoj sceni


Politički nebitnom pitalicom ocijenio je tvrdnju novinara da je on sada u vezi s nekim (HNS) tko je bio u vezi s nekim drugim i prevario ga (SDP) te pitanje gdje mu je garancija da za šest mjeseci neće doživjeti istu sudbinu. »Bitni su mandati, koji su, kao što znate, prema našim propisima neopozivi. Bitne su odluke političkih stranaka, onih koji su odgovorni, oni koji su lideri, da preuzmu odgovornost za ono za što su se u izborima natjecali«, kazao je.


Dodao je i da »ta vrsta retorike – je li to neka politička trgovina, kako se nešto moglo ili nije – jednostavno ne stoji« te poručio kako je vrijeme za političke iskorake na hrvatskoj političkoj sceni.


»Ovo je 2017. godina. Hrvatska treba zrelo, tolerantno, uključivo društvo gdje unatoč različitim svjetonazorima možemo postići dogovor i konsenzus o bitnim pitanjima za zemlju. I to je ono što je važno, i to je ono što je ključno. I zato je ova poruka ovakvog dogovora po meni zdrava za hrvatsku demokraciju, za dijalog i za napredak zemlje u cijelosti«, istaknuo je.