Slijedi buran studeni

PREDSJEDNICA U PROBLEMU? Do 5. studenog MUP se mora očitovati o proslavi rođendana s Mamićem

Jasmin Klarić

Ako MUP za desetak dana odgovori na upit GONG-a, postupak pred Povjerenstvom za sukob interesa protiv Grabar-Kitarović mogao bi se obnoviti. U protivnom, sljedeći korak bila bi Povjerenica za sigurnost informiranja, a u konačnici Vrhovni sud



ZAGREB Početak studenoga mogao bi biti politički buran čak i za suvremene hrvatske kriterije – naime 3. studenoga bi saborsko povjerenstvo za Agrokor moglo početi sa saslušavanjima svjedoka, a do 5. studenoga MUP mora odgovoriti na upit GONG-a o rođendanskoj proslavi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović iz travnja 2015. godine.


Radi se o navodnoj proslavi koju je predsjednici organizirao Zdravko Mamić, a neslužbene informacije koje su iscurile u javnost su govorile o tome da je Mamić u tom trenutku bio pod mjerama SOA-e, u koje je tako »upala« i predsjednica Republike. Niti godinu dana nakon toga, nakon promjene vlasti, predsjednica se žestoko posvađala s tadašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem oko smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.


Sporna proslava 


Priču o proslavi rođendana pokušalo je raspetljati Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jer su dobili prijavu protiv predsjednice, argumentiranu činjenicom da proslava zasigurno vrijedi više od 500 kuna koliko je zakonski dozvoljen iznos poklona dužnosnicima. No, MUP se pozvao na tajnost podataka i odbio odgovoriti na upite Povjerenstva, koje je krajem rujna objavilo da odustaje od postupka.




Tu na scenu stupa GONG.


Iz ove udruge su, temeljem Zakona o pristupu informacijama tražili od MUP-a da im odgovori jesu li službene osobe MUP-a zadužene za sigurnost 25. travnja 2015. godine štitile Grabar-Kitarović na privatnim lokacijama različitim od adrese njenog kućanstva, te, ukoliko je odgovor potvrdan, koliko dugo je zaštita trajala i je li na istoj lokaciji boravio i Zdravko Mamić.


Pitanje je poslano 6. listopada, a MUP je trebao odgovoriti u roku od 15 dana. Iskoristili su, međutim, zakonsku mogućnost te rok odgovora pomakli za još 15 dana – pozvavši se na potrebu za »osiguranjem potpunosti i točnosti traženih informacija«. Produženi rok istječe 5. studenoga.


Nova epizoda 


Ako MUP doista odgovori na upit GONG-a, postupak pred Povjerenstvom za sukob interesa mogao bi se obnoviti.


– Kad je Povjerenstvo donosilo odluku o nepokretanju postupka protiv predsjednice Republike, napravili smo to na temelju podataka i dokumentacije s kojima smo tada raspolagali. Ukoliko se naknadno steknu neka nova saznanja koja bi mogla utjecati na rad Povjerenstva, odnosno ako dobijemo neke nove informacije i dokumentaciju, onda bi na osnovu Zakona o općem upravnom postupku mogli razmisliti ima li osnova za obnovu postupka – izjavila je jučer predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.


Ako, pak, MUP odbije odgovoriti na GONG-ov upit, dužan je detaljno objasniti razloge za to. Kako je GONG naveo u svom upitu, MUP bi, u slučaju negativnog odgovora, morao detaljno objasniti kako bi objavljivanje ovih informacija štetilo radu i sigurnosti svojih djelatnika ili nacionalnoj sigurnosti RH.


Sljedeći korak – ako oko moguće sporne rođendanske proslave institucije i dalje budu šutjele – bila bi Povjerenica za sigurnost informiranja, koja bi iznova procjenjivala treba li objaviti ovu informaciju, a u krajnjoj instanci odluku bi donosio Visoki upravni sud.


Uglavnom, priča oko rođendanske proslave koju je predsjednici navodno organizirao Mamić i dalje se, dvije i po godine poslije, vuče oko Pantovčaka. Nova epizoda, štogod MUP odgovorio GONG-u, slijedi za desetak dana.


Već prekršen Zakon o tajnosti podataka


Čini se da je već odbijanjem dostave podataka o navodnoj rođendanskoj proslavi Povjerenstvu za sprječavanje interesa MUP prekršio zakon. Naime, po Zakonu o tajnosti podataka, vlasnik podataka (u ovom slučaju MUP) je prije donošenja odluke o njihovoj deklasifikaciji, ili odbijanju iste, dužan zatražiti mišljenje Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).


U odgovoru na upit GONG-a prije nekoliko dana, međutim, iz UVNS-a su konstatirali kako MUP u ovom slučaju to nije napravio. »UVNS nije odlučivao, niti ima saznanja o predmetnom zahtjevu Ministarstva unutarnjih poslova«, kaže se u odgovoru GONG-u.