Burno na Saboru

PREDRAG MATIĆ FRED NE UZMIČE: Ovaj zakon nagrađuje šatoraše. Stavite u zakon i hibridne branitelje

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić rekao je kako je na djelu duboka, nedopuštena, nemoralna diskriminacija koja će koštati između 2 i 4 milijarde, a branitelji će tim zakonom biti još više stigmatizirani kao jedna privilegirana kasta.



ZAGREB – Da će predloženim zakonom o hrvatskim braniteljima oni će biti još više stigmatizirani, da HDZ kupuje glasove, da se stvara braniteljska kasta tek su neke od ocjena koje su u utorak u saborskoj raspravi dolazile iz redova oporbe, no ministar branitelja Tomo Medved uzvraćao je kako je nedopustivo da se na one koji su stvarali državu gleda kao na teret.


Ivan Pernar (Živi Zid) ustrvdio je kako je u Hrvatskoj došlo do »inflacije brojki« s ciljem uhljebljivanja HDZ-ovih kadrova. Stalno se, rekao je, ponavlja lažna teza da smo se borili protiv brojnijeg neprijatelja ako je branitelja naše zemlje bilo više od pola milijuna.


Pernarov istup naljutio je Hrvoja Zekanovića (Hrast). »Omalovažio je sve hrvatske branitelje i to što govori su neistine i laži i mislim da Sabor nije mjesto gdje se te laži mogu slušati«, rekao je.




SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić rekao je kako je na djelu duboka, nedopuštena, nemoralna diskriminacija koja će koštati između 2 i 4 milijarde, a branitelji će tim zakonom biti još više stigmatizirani kao jedna privilegirana kasta.


»Zakon duboko diskriminira građane Hrvatske. Dijelimo građane na dvije populacije: jednu malu, koja ima sve benefite i koji kad odu u mirovinu dobit će dodatak na tu mirovinu, a onaj koji je radio isto kao i taj branitelj taj dodatak neće dobiti«, rekao je i ocijenio da predloženi zakon stvara »kastu branitelja«.


Njegov stranački kolega Nenad Stazić poručio je kako predloženi zakon ne ide u smjeru »države ravnopravnih, po pravnom statusu jednakih pojedinaca«. Predloženi zakon povećava privilegije branitelja u odnosu na sve ostale građane, a njih će morati platiti ti građani, rekao je.


»Time vi možda ispunajvate svoju ideju ispod šatora da su branitelji stvorili Hrvatsku. Pa imamo odnos stvoritelja i stvorenoga, pa se stvoritelj prema stvorenom odnosi kao prema svom isključivom vlasništvu i jedino stvoritelj ima pravo tumačiti povijest, sadašnjost i budućnost onoga što je stvorio«, rekao je Stazić.


Branimir Glavaš (HDSSB) je rekao da treba ispraviti neke »povijesne neistine« u zakonu, da se 5. kolovoz 1990. ne može uzimati kao datum početka stjecanja statusa branitelja jer je do kninskih barikada, podsjetio je, došlo oko 15. kolovoza 1990.


Milorad Pupovac (SDSS) je rekao kako razumije da je neophodno osigurati čitav set prava ljudima, posebno invalidima, i članovima njihove obitelji, ali, pitao je, je baš neophodno osigurati svu pravnu pomoć kod kaznenog progona. »Zamislite situaciju u kojoj je netko optužen za ratni zločin i dobivat će pomoć od države za troškove kaznenog postupka tokom i nakon,« kazao je Pupovac.


Dvojbeno mu je i ima li zemlja kapaciteta za sve one koji su obuhvaćeni u kategoriji uži član i širi član obitelji.


Savez antifašističkih boraca i antifašista kao jedan od najbrojnih veteranskih saveza dobio je 80 tisuća, kazao je i pitao: »Je li je to način na koji vrednujemo ljude koji su se u nekom drugom razdoblju borili za slobodu?«


Hrvoje Zekanović (Hrast) replicirao je Pupovcu. »Rekli ste da niti jedan zakon ne može promijeniti povijest. Rekli ste i da svatko ima pravo komentirati i pravo izražavanja. Vi ste se ovdje izražavali na svoj način… Žao mi je što iz vaših usta nisam čuo ‘srbočetnička agresija’, ‘velikosrpska agresija’… Govorili ste o borcima NOB-a, kojih je u Hrvatskoj 16.841 koji primaju povlaštene mirovine i opterećuju državni proračun sa 900 milijuna kuna«, kazao je Zekanović.


Krešo Beljak (HSS) je rekao da ga bole napadi na Pupovca »koji je 90-tih branio na svoj način Hrvatsku kao svoju domovinu, domovinu i Hrvata i Srba, kao čovjeka koji predstavlja manjinu i koji je kao takav slabiji«. Rekao je da mu je žao što Pupovac ostaje dio vladajuće većine, »s ljudima koji ga bez ikakvog razloga mrze i koji su obične kukavice«.


»Jedan od razloga što surađujem s Vladom Andreja Plenkovića i s ljudima koji čine današnji HDZ je jer razumijem da zajednički možemo osloboditi ovo društvo nasljeđa koje je ostalo od rata, uključujući i ljude koji boreći se za pravo braniteljskih skupina nisu odoljeli da šire mržnju prema ljudima drugačijeg političkog uvjerenja«, uzvratio mu je Pupovac.


Citirajući Pupovca da je onaj tko počini ratni zločin nečastan, Pernar je poruči Pupovcu kako je on dio Vlade koja »će plaćati odvjetničke troškove onima koji su počinili ratne zločine nad Srbima«.


»Ministar je pročitao svoj referat i dalje ne reagira. On ima vlast i njemu argumenti ne trebaju, a kad nema vlast onda ima šator i plinske boce i to je pokazao« poručio je Nenad Stazić (SDP).


Matić: Zakon nagrađuje šatoraše


U ime Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista Vlaho Orepić je rekao da zakon u predloženoj formi ne može podržati i najavio niz amandmana. »Zakon u ovoj formi ne možemo podržati, ako ništa onda zbog toga što se izmjenama izbjegava reći tko je bio agresor i zbog toga što abolirani mogu sudjelovati u pravima koja proizlaze iz zakona jer se zalažemo za pristojno i pravedno društvo«, kazao je Orepić.


Orepić je zamjerio i što se u zakonu ne spominju žene i maloljetni dragovoljci, te što se predviđa da u slučaju otkrivanja lažnih vojnih invalida oni moraju vratiti sredstva samo za zadnje tri godine. »A zašto ne otkad je počeo ostvarivati prava«, upitao je Orepić.


Apelirao je također da se zakonom definira da se automobili na koje ratni vojni invalidi imaju pravo nakon 7 godina daju na korištenje potrebitima.


Postavio je i pitanje troškova provedbe zakona koji su, kako je kazao, procijenjeni na 2 do 4 milijarde kuna. »Osobno sam branitelj i ne želim biti privilegiran, zakon je potreban ali ne smijemo dovesti da propisom budemo privilegirani sloj i na taj način ubrzamo odlazak iz Hrvatske«, kazao je i pozvao na odgovorno ponašanje.


Predrag Matić (Klub SDP-a) ocijenio je da se tim zakonom nagrađuju »šatoraši«. »Ovaj zakon nagrađuje šatoraše, kad bi još tome dodali da se u ministarstvu priprema 50 novozaposlenih, to znači žena, djece i bližnjih šatoraša plus hrpa savjetnika, dobivamo sliku što se dogodilo«, kazao je.


Iako je za provedbu zakona predviđeno za 2018. godinu 1,3 milijarde kuna s pozicije Ministarstva hrvatskih branitelja uz 44 milijuna na poziciji mirovinskog osiguranja, već sada taj iznos doseže 5,8 milijardi kuna, a u 2020. će premašiti 6 milijardi kuna, rekao je Matić.


Pitao je zašto ne bi stavili u zakon i »hibridne branitelje«.


Matić sumnja da će predložene naknade za nezaposlene branitelje dobiti svih 83 tisuće. »To je još jedan šarane laža iz tvornice HDZ-a, uvijek je bilo nezaposlenih branitelja i onih koji nemaju primanja, međutim kada čitate da će svi dobiti, ipak neće. Oni koji imaju neka primanja, neku zemlju, brodicu, truljavi renault 4, oni ipak neće«, rekao je.


Problematizirao je i pitanje »novih PTSP-ovaca«, »novih logoraša«, »novih zahtjeva za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida« kao i koeficjente za mirovine od 1,5 za branitelje i 1,8 za gardijske brigade i specijalne postrojbe.


SDP neće podržati zakon niti predložiti amandmane, rekao je Matić, »jer je toliko loš da ga ni 300 amandmana ne bi popravilo«. Najavio je pak mogućnost podnošenja amandmana da zakon postane ustavni samo kako bi, objasnio je, »vidio lica šatoraša i HDZ-a kada bude odbijen od vladajućih«.


Josip Đakić (Klub HDZ-a) pozvao je da se zakon donese konsenzusom »kako ne bi bilo više politizacije i političkih prepucavanja, dolijevanja ulja na vatru«.


Nenad Stazić replicirajući prozvao ga je da šiti atmosferu jednoumlja. »Totalitarni sustav, vama paše produljenje rata drugim sredstvima…branitelji ovim zakonom grabe«, kazao je.


Goran Beus Richembergh (Klub GLAS) kazao je da je zakon nemoralan, diskriminatoran i nepravedan »plod političkog pritiska interesnih skupina«.


Zakon poručuje građanima da je puno pametnije biti ovisan o socijalnoj državi nego zarađivati i ostvarivati se kroz vlastiti rad i odgovornost, smatra Richembergh.


»Ne smijemo dozvoliti da se na one koji su stvarali Republiku Hrvatsku i dali život za nju kao i njihove obitelji gleda kao na teret ovog društva«, poručio je ministar branitelja Tomo Medved.


Za provedbu predloženog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je u Saboru pred zastupnicima u drugom čitanju, u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna.