Polarizacija

PRAVO NA ABORTUS Konzervativci idu u novi »Hod za život«, liberalne udruge traže novi zakon

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL

Ginekologinja Jasenka Grujić poručila je da niti jedna mjera nije smanjila mortalitet žena kao legalizacija pobačaja. U »Hodu za život« kažu da će se hodati za život, obitelj i domovinu Hrvatsku



ZAGREB Oko budućeg zakona o pobačaju, koji odlukom Ustavnog suda Sabor treba donijeti do proljeća 2019. godine, polarizacija je već počela. Na zakonu se još nije ni počelo raditi, a konzervativci najavljuju novu povorku »Hoda za život«, kojom promiču zaštitu ljudskog života od začeća do smrti. Iako je organizatori odbijaju tako nazvati, prosvjedna povorka za zabranu pobačaja koja je lani u Zagrebu okupila oko 15.000 ljudi, ove će se godine 20. svibnja održati u Zagrebu i Splitu.


Reproduktivna prava


Dok konzervativci pozivaju na zaštitu života od začeća, za zakonsku regulaciju prava na dostupan i besplatan pobačaj o trošku zdravstvenog osiguranja zalažu se iz liberalnih nevladinih udruga. Inicijativa liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) zatražili su jučer, pozivajući se na međunarodne dokumente, zakon koji će ženama zajamčiti pravo na prekid trudnoće u ovlaštenoj ustanovi do 10. tjedna, uz slobodan odabir metode, bez obveznog savjetovanja ili odobrenja treće osobe, a preporučili su i pokrivanje troška pobačaja iz zdravstvenog osiguranja, ili barem ujednačavanje cijene tog postupka na nacionalnoj razini.


Reproduktivna prava žena treba regulirati na način primjeren znanstvenim dostignućima i vremenu u kojem živimo, poručuju liječnici.




– Niti jedna mjera nije smanjila mortalitet žena kao legalizacija pobačaja – upozorila je na okruglom stolu o pobačaju ginekologinja Jasenka Grujić, navodeći kako se od ukupno 50 milijuna pobačaja godišnje u svijetu, svaki drugi obavlja u nesigurnim uvjetima, a 18 posto završava smrću jer ih je napravila nestručna osoba u neadekvatnim uvjetima. Troškovi liječenja komplikacija zbog nestručnih pobačaja prelaze 200 milijuna dolara godišnje.



– Restriktivni zakoni ne vode smanjenju stope pobačaja, samo ih prenose u ilegalu. U državama s restriktivnim zakonima stopa pobačaja je 37 na tisuću žena, a tamo gdje zabrane nema, 34 na tisuću žena. Stanje u Hrvatskoj nije dobro, nije dovoljno mahati jednom od najnižih stopa pobačaja. Pitanje je koliko su ti podaci vjerodostojni, jer nam je evidentirani broj odumrlih trudnoća u 20 godina porastao za 30 posto – sumnjičava je Grujić. Pobačaj u Hrvatskoj mora biti legalan i dostupan svim socijalnim kategorijama, bez obveznog savjetovanja ili razdoblja čekanja, poručuju iz Inicijative.


– Kad dođe u bolnicu, žena je već prošla čekanje, a savjetovanjem ju se diskvalificira kao kompetentnu osobu – poručuje Grujić koja se zalaže za veću dostupnost pobačaja izazvanog lijekovima, kakav se danas provodi samo u Rijeci i Puli.


Miroljubiva potpora


Aktivistice Inicijative »Hod za život«, koje očekuju da će u toj povorci ove godine biti i više od lanjskih 15.000 građana, na reproduktivna prava žena gledaju drukčije: pravo na život, poručuju, temeljno je ljudsko pravo koje počinje začećem, a javnost, kažu, treba informirati o tome da već 18. dana nakon začeća počinje kucati djetetovo srce.


– Bit će to miroljubivi hod uz znak potpore svakom djetetu – nerođenom, rođenom, njegovoj majci, ocu, i svakoj obitelji – poručila je jučer Hajdi Begović, članica Inicijative »Hod za život«. Hodat će se, najavljuju iz Inicijative, za »ono najdragocjenije: život, obitelj i domovinu Hrvatsku«. O porukama koje povorka šalje o pravu na abortus ne žele govoriti jer ova akcija, kažu, nije zakonodavna inicijativa, nego podrška majkama i informiranje javnosti o početku života nerođenog djeteta. Povorke će krenuti u 10 sati, u Zagrebu od Trga Franje Tuđmana Ilicom do Jelačićevog trga, a u Splitu od crkve Gospe od Zdravlja, Marmontovom do Rive. Dok su lani na Zrinjevcu članice ženskih udruga pokušale zaustaviti povorku »Hoda za život« i izazvale policijsku intervenciju, organizatori ne misle da bi se takav incident mogao ponoviti. »Ne znam tko bi radio incidente protiv života, obitelji i Hrvatske«, kaže Begović.