Weekend Media Festival

PR-ovci i novinari tvrde: ‘Todorić se blogom brani od vlastite krivnje’

Tihana Tomičić

Screenshot ivicatodoric.hr

Screenshot ivicatodoric.hr

Zajednički je zaključak da je blog namjerno objavljen baš u trenutku kad se očekuje objava revizije o stanju u Agrokoru kako bi se obranio od napada, a možda i uhićenja



ROVINJ – Kao i svakog rujna, u Rovinju se okupili marketinški stručnjaci, poduzetnici, razni moćnici i menadžeri, opinion makeri, a što je najvažnije i najjači hrvatski PR-ovci i novinari.


Iako je ovo jubilarni deseti Weekend media festival, teme ne baš preaktualne i ne baš goruće, osim u smislu praćenja općih trendova. Kad ono – buuuuum! »Pukao« Agrokor, Ivica Todorić objavio blog, optužio državu, optužio ucjenjivače, optužio medije, gdje ćeš bolje za WMF?!


Petak popodne, prva dilema – tko mu radi PR? Svi su tu, pa tko onda piše Gazdin blog? Istina se ubrzo saznaje – a gdje ako ne tu – web stranicu izradila mu je tvrtka Equuleus u vlasništvu sina Ratka Mačeka, Dina, onog istog koji je godinama bio Sanaderov glasnogovornik, no izjavio je kako je nakon izrade tehničke podrške web stranice sada odgovornost stvaranja sadržaja na samom Todoriću.




Srećom, na programu WMF-a unaprijed je bila najavljena tema pod nazivom »Agrokor naš svagdašnji« jer je stvar ionako mjesecima top tema, a u subotu ujutro kad je stvar eksplodirala svoju analizu dali su novinari televizije N! i Jutarnjeg lista, Ivan Hrstić i Gojko Drljača, te PR-ovci Krešimir Macan (koji je vodio odnose s javnošću u trenutku kad je Agrokorom kratko upravljao Antonio Alvarez), te Violeta Colić, iz PR agencije koja danas radi za izvanrednu upravu Agrokora koju vodi Ante Ramljak.


Zajednički je zaključak da je blog namjerno objavljen baš u trenutku kad se očekuje objava revizije o stanju u Agrokoru kako bi se obranio od napada, a možda i uhićenja. Također, i da je uspješna krizna komunikacija oko krize u Agrokoru zadnjih Todorićevih dana ondje potpuno izostala – čekalo se Todorića da sam nešto poduzme, a on je po općoj ocjeni do zadnjeg trena doista pokušavao spasiti tvrtku koja je njegovo »dijete«. No također, i da je u trenutku kad je nastala panika i lavina, Vlada dobro reagirala donošenjem Lex Agrokora, kako je ocijenio novinar Drljača.


– Vlada je fantastično reagirala, zaustavljena je lančana reakcija i više od toga se nije ni moglo, no osobno mislim da će žestoko restrukturiranje Agrokora tek uslijediti. Jednako tako, bit će najzanimljivije kad osvane lista onih kojima je i sam Todorić dužan , rekao je ekonomski analitičar Jutarnjeg, Gojko Drljača, koji iznosi i zastrašujući podatak po kojem se neslužbeno govori da je ukupni dug Agrokora čak oko 20 milijardi kuna. To ipak ne plaši ekonomskog analitičara Velimira Šonju, koji ističe da udio Agrokora u BDP-u Hrvatske ipak iznosi samo dva posto, te da ako kriza eskalira hrvatski rast gospodarstva u ovoj godini možda neće biti 3 posto, nego možda tek jedan posto, no ni to nije katastrofa jer i razvoj i dalje ostaje u plusu, smatra on.


Po mišljenju Krešimira Macana, u Agrokoru se nije dogodila krađa nego jednostavno poslovni pad sustava koji je najteže pao samom Todoriću, a svi se slažu da bi za Agrokor bilo bolje da su svi akteri, od vlasnika do dobavljača, ranije priznali probleme. Također, bilo bi dobro da je to učinio ranije i njegov PR, jer tada ne bi uslijedio negativni šok u javnosti.


– Samo pet posto informacija komunicirao je sam Agrokor, a to je loše. Ako šutiš u krizi, to ne znači da će kriza nestati, dapače, kazala je Violeta Colić.Posebno se na panelu otvorila tema odgovornosti medija i novinara, nakon što je Todorić prozvao i zbog medijskog linča, no novinari se ne slažu da to ima veze s njima.

»Što smo mogli objavljivati ako nije bilo aktera ranije spremnih govoriti o problemima«, upitao se Hrstić, dok su se svi zajedno složili da su mediji bili otpočetka vrlo korektni i odgovorni da se kriza ne proširi, ali dijelom i zato jer su i sami bili »umočeni« činjenicom da je Todorić držao i Tisak. Njegov ulazak u Tisak nije se smio dopustiti, jer tako je nastala kontrola nad medijima, složili su se sudionici najvruće rasprave na WMF-u koja je obilježila ovogodišnje izdanje summita i zasjenila ostale teme o razvoju digitalnog novinarstva i drugih trendova.