Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Likuje nakon presude

POVRATAK OTPISANOG Karamarko želi opet preuzeti HDZ? 'Zasad testira raspoloženje u stranci'

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL
Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 9:44 2019-07-15T09:44:00+02:00

Bit ću potpuno miran i sretan tek kada niži Upravni sud na ponovljenom ročištu donese pravorijek u pravednom i poštenom procesu koje mi jamči Ustav RH. Do novih pobjeda za Hrvatsku, poručio je Tomislav Karamarko

Vraća li se Tomislav Karamarko u politiku i planira li se opet uključiti u borbu za čelno mjesto u HDZ-u? Pitanje problematizira današnji Jutarnji list, podsjećajući da Ustavni sud nije poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u lipnju 2016. utvrdilo da je Karamarko bio u sukobu interesa, nakon čega je Karamarko napustio i funkciju prvog potpredsjednika Vlade i mjesto predsjednika HDZ-a, već je utvrdio da su Karamarkova prava povrijedili upravni sudovi koji nisu jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva.

Karamarko očekivano likuje nad odlukom i tumači kako se pokazalo da se bez valjanog razloga morao povući s vlasti.

- Ovom pravednom presudom Ustavnog suda rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa glede mog slučaja postalo je nevjerodostojno, postalo je nepravomoćno, čime su načelno prestali egzistirati svi formalni razlozi zbog kojih sam bio prisiljen dati ostavke na sve političke dužnosti. Bit ću potpuno miran i sretan tek kada niži Upravni sud na ponovljenom ročištu donese pravorijek u pravednom i poštenom procesu koje mi jamči Ustav RH. Do novih pobjeda za Hrvatsku, poručio je Tomislav Karamarko preko Facebooka. 

Neki u HDZ-u takvu poruku tumače kao njegovu najavu pokušaja povratka u visoku politiku, a to se podudara i sa - zasad neslužbenim - informacijama da bi Tomislav Karamarko u kolovozu, nakon proslave Oluje, mogao najaviti svoje uključivanje u proces unutarstranačkih izbora na kojima će se u proljeće iduće godine birati kompletno novo vodstvo stranke, pa i novi predsjednik HDZ-a.

- Znam da Karamarko ima takve ambicije, ali koliko mi je poznato, on još nije prelomio hoće li sudjelovati na unutarstranačkim izborima. Ovakvim porukama, najavama “novih pobjeda za Hrvatsku”, Karamarko želi ostati u igri, želi s jedne strane i provocirati, ali prvenstveno testirati kakvo je raspoloženje članstva HDZ-a, točnije kakve su njegove šanse da se vrati u sam vrh politike. Meni se čini da su njegove šanse jako male i da se na koncu zbog toga Karamarko neće kandidirati na unutarstranačkim izborima - tvrdi izvor iz HDZ-a za Jutarnji list.

Još neki sugovornici iz vladajuće stranke rekli su nam kako smatraju da bi se Karamarko silno želio vratiti u vrh politike, ali da mu okolnosti ne idu na ruku.

- Nema on više puno ljudi u stranci koji bi ga podržali u tom smislu, dodaje sugovornik.

O kandidaturi bi trebao odlučiti nakon proslave "Oluje".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.