Sedam posto

POVEĆANJE PLAĆA Dogovor Vlade i sindikata zdravstva postignut. U Banskim dvorima parafiran dodatak GKU-u

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novce i za lijekove, grijanje, nabavku aparature, praćenje svih metoda liječenja", poručio je Kujundžić.



ZAGREB – Nakon što su se danas u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji regulira dodatke na plaću.


Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.


Plenković: Povećanje plaća koliko je to trenutno moguće


Premijer Andrej Plenković naglasio je kako se za GKU u zdravstvu pokušalo naći rješenje koje je u ovom trenutku realno i najbolje moguće, kada su u pitanju dodaci na plaće.




Podsjetio je kako su u mandatu njegove Vlade osnovice plaće državnih i javnih službi ukupno povećane 11,5 posto.


“Stav je Vlade da u procesu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i prosječne plaće nastojimo da se i plaće ljudi koji rade u državnom i javnom sektoru povećavaju onoliko koliko je to moguće”, kazao je Plenković


Istaknuo je da povećanje za sedam posto Vlada u fiskalnom smislu može izdržati ove i iduće godine. Vlada time želi izaći zdravstvenim djelatnicima u susret koliko se može, ali u skladu s time da se može trošiti samo onoliko koliko se zaradi.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako trenutno nije bilo moguće veće povećanje plaća u zdravstvu. “To je kompromis u smislu mogućeg”, kazao je.


“Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novce i za lijekove, grijanje, nabavku aparature, praćenje svih metoda liječenja”, poručio je Kujundžić.


Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić izjavila je da su sindikati uz potporu predsjednika Vlade dobili jamstvo da će ovoga puta dodatak GKU o povećanju plaća biti potpisan. Sindikati će i dalje, kazala je, inzistirati na poboljšanju uvjeta rada, povećanju koeficijenata i osnovice plaće za sve zaposlene u zdravstvu.


Topolnjak: Slijede pregovori o osnovici plaća


Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak zahvalio je premijeru Plenkoviću što je na današnjem sastanku uvidio da parafirano povećanje plaća iz srpnja nije bila greška, već da je to potreba u zdravstvenom sustavu. “Ne sumnjam da će ovo što je parafirano biti i potpisano”, kazao je.


Dodao je kako nisu svi radnici u zdravstvu zadovoljni s parafiranim ugovorom, posebice oni koji su dobili najmanje povećanje od tri posto, ali sindikati u ovim okolnostima nisu mogli izboriti više.


Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi.


Nakon današnjeg parafiranja dodatka GKU, sindikati će, kako su najavili, zaustaviti planirane prosvjedne aktivnosti koje već desetak dana traju po bolnicama.