Članovi "narodnjaka" bježe

POTPUNI EGZODUS HNS-ovci Malinske i Buzeta odlaze “u paketu”, u Rijeci iz stranke otišao Pero Lučin

Gordana Čalić Šverko

Pero Lučin ističe i da mu je prošlog tjedna Ivan Vrdoljak nudio mjesto ministra obrazovanja, ali je to odbio / Snimio Roni BRMALJ

Pero Lučin ističe i da mu je prošlog tjedna Ivan Vrdoljak nudio mjesto ministra obrazovanja, ali je to odbio / Snimio Roni BRMALJ

Pero Lučin ističe da mu je prošlog tjedna Ivan Vrdoljak nudio mjesto ministra obrazovanja, ali je to odbio. Suradnju HNS-a i HDZ-a ocijenio je kao nezdravi brak koji ne može dugo trajati

  KRK   Bivši rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin donio je odluku da izlazi iz HNS-a.

– Ovo što se trenutno događa samo produbljuje nepovjerenje u politiku. U ovakvoj situaciji Hrvatska će se i dalje dijeliti, a za donošenje važnih odluka i pokretanje procesa ključnih za Hrvatsku potrebno je povjerenje. Primjerice, to je ozbiljno ulaganje u obrazovanje i znanost, za što je povjerenje silno važno i bez povjerenja ti se procesi ne mogu pokrenuti. Ne vidim sebe u takvoj politici, jer ovaj način kad se nabacuje gomila blata u političkoj areni ne pridonosi povjerenju, pojasnio je Lučin.


Na pitanje znači li napuštanje HNS-a kojem je već godinama vjeran ujedno i prestanak svakog oblika njegovog političkog djelovanja, Lučin kaže da je to ovog trenutka teško reći.


– Prostranačkom aktivnom politikom nisam se ni sada bavio, no uvijek sam spreman zasukati rukave i dati doprinos u onome u čemu sam najbolji, a to su obrazovanje i znanost. Ne mora čovjek biti u politici da bi se time bavio, kaže Lučin.




Dodajući kako ne želi sudjelovati u političkim spinovima i dnevno-političkom nabacivanju blatom, Lučin ističe i da mu je prošlog tjedna  Ivan Vrdoljak nudio mjesto ministra obrazovanja, ali je to odbio upravo iz tih razloga. Komentirajući pak koaliciju HNS-a i HDZ-a, tu suradnju ocijenio je kao nezdravi brak koji ne može dugo trajati.


Svi odlaze


Službeno je potvrđen izlazak cjelokupnog članstva HNS-a iz njena lokalnog ogranka Malinska.


– Sva tijela podnijela su središnjici neopozivu ostavku na članstvo u stranci – potvrdio nam je jučer Franko Kraljić, dojučerašnji predsjednik tog »narodnjačkog« ogranka koji je, kao dio koalicije oformljene s lokalnim SDP-om, PGS-om i HSU-om, pred koji tjedan izvojevao uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima. Ovakvom odlukom izražavaju svoje nezadovoljstvo, najprije događanjima unutar županijske organizacije HNS-a, a kojima su svjedočili prilikom lokalnih izbora. – Posljednja događanja koja su prelila čašu našeg nezadovoljstva vezana su, naravno, uz koaliranje HNS-a i HDZ-a koje doživljavamo kao izdaju. Takve okolnosti dodatno osnažuju našu odluku o napuštanju stranke, tim više što udruživanje HNS-a s HDZ-om, barem za naše poimanje politike, osjećamo i doživljavamo – nedopustivim! Nije na odmet podsjetiti i da je HNS Malinska-Dubašnica bila jedna od jačih i bolje organiziranih podružnica HNS-a, kako na razini PGŽ-a, tako i u Hrvatskoj – ocijenio je Kraljić, napomenuvši da malinskarski »narodnjaci« svoje buduće političko djelovanje namjeravaju »ograničiti na regionalni karakter«.

Prelazak u PGS


– Doslovno smo »kosti ostavili« godinama se boreći s našim lokalnim HDZ-om i njihovim modelom vladanja kojeg smo, uz ogroman trud i napor, napokon uspjeli »razmontirati«, kaže Kraljić, ustvrdivši da bi ulazak u bilo kakav odnos sa strankom koja zagovara i brani lokalnu politiku kakvu su dojučerašnji »narodnjaci« u Malinskoj pobijedili bio – strašan.



Potrebu reagirati jučer je imao i novoizabrani općinski načelnik Malinske-Dubašnice, Robert Anton Kraljić. – Zbog dezinformacija plasiranih u medijima moram reći da nikad nisam bio član HNS-a, iako sam bio njegov simpatizer i blizak županijskoj organizaciji. Osim što sam u dva navrata bio njen načelnički kandidat, s tom stranačkom organizacijom veže me i iznimna suradnja s mnogim viđenijim narodnjacima, uz ostale i s dožupanom Markom Borasom Mandićem te creskim gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom. Osobno, osjećam se slobodnim demokratom, liberalno i proeuropski orijentiranim. Činjenica je da je Malinska-Dubašnica slovila kao HNS-ova općina, i to stoga što sam vlast »držao« kao nezavisni kandidat s HNS-ovim zamjenikom, Miroslavom Topićem. Zbog netočnih napisa moram reći da, uz to što nisam bio članom HNS-a pa iz njega niti ne mogu istupiti, nikad do sad nisam izrazio niti želju za ulaskom u PGS,


Iako nam je Kraljić jučer izbjegao dati odgovor o najavljenom prelasku u PGS, iz konteksta razgovora bilo je jasno da je to zapravo vrlo izvjesno.


Čist obraz


– PGS bi, naravno, bio počašćen da ljudi iz HNS-a koji ne podržavaju aktualnu politiku te stranke na nacionalnoj razini dođu u našu stranku – ustvrdio je Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a i gradonačelnik Krka, napomenuvši da su vrata otvorena svima koji kroz regionalističko usmjerenje žele nastaviti djelovati na ostvarenju projekata i programa od koristi za žitelje otoka Krka.  Iskaznice HNS-a kolektivno su vratili i svi članovi Predsjedništva u Buzetu. Vlatko Mrvoš, donedavni predsjednik HNS-a Buzet, ujedno i član Središnjeg odbora koji je na dramatičnoj sjednici glasao protiv ulaska u HDZ-ovu Vladu, ističe da su oni u politiku ušli čistog obraza.

– Poštenje, dosljednost i iskrenost je nešto što nam predstavlja osnove političkog ponašanja i tu kod nas nema kompromisa. Iz politike izlazimo bogatiji za nova prijateljstva i iskustva i, što je najbitnije, čistog obraza i mirne savjesti, rekao je Mrvoš.


Komentar smo zatražili od predsjednika istarskog HNS-a i člana Središnjeg odbora HNS-a Zvonka Liovića.


– Mi smo glasali protiv ulaska u Vladu. Postoji razočaranje što smo bili u manjini, međutim moramo prihvatiti da je odluka legalna, donesena na središnjim tijelima na legalan način i potrebno je naći snage i načina usvojiti stav s kojim se načelno Županijska organizacija ne slaže, rekao je Liović, dodavši da on zasad ostaje u HNS-u.