Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
23. ožujka 2019.
Ostaju neutralni

POŠTENI POSREDNICI Europska komisija nije podržala Sloveniju u sporu s Hrvatskom

Foto Milivoj MIJOŠEK/Glas Istre
Foto Milivoj MIJOŠEK/Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2018. u 13:47 2018-06-18T13:47:00+02:00

Slovenija nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju u opravdanost svoje tužbe protiv Hrvatske, Slovenija će po svemu sudeći iskoristiti mogućnost koja joj preostaje i sama tužiti Hrvatsku Sudu EU u Luksemburgu

RIJEKA Europska komisija odlučila je da neće podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže i da će ostati neutralna u arbitražnom sporu Zagreba i Ljubljane. Očekivanu odluku potvrdio je na brifingu za novinare u Bruxellesu glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas, rekavši kako će Europska komisija u ovom slučaju nastaviti djelovati kao »pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja«. 

»Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljivati nikakvo izvješće povodom slovenskog pisma utemeljenog na članku 259. europskog ugovora«, rekao je Schinas.

Glasnogovornik Europske komisije pritom nije želio špekulirati o tome je li pravna služba Europske komisije sugerirala europskim povjerenicima da je slovenska tužba osnovana kada govori o kršenju europskog prava u ovom slučaju, osobito na području provedbe ribarske politike i Schengena. 

Iako, dakle, Slovenija nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju u opravdanost svoje tužbe protiv Hrvatske, Slovenija će po svemu sudeći iskoristiti mogućnost koja joj preostaje i sama tužiti Hrvatsku Sudu EU u Luksemburgu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown