Opći sabor HDZ-a

PORUKE IZMEĐU REDOVA Stier: Ja sam spreman! Krpina: Stranka ne smije bili ulog pojedinca

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Nemojmo se zavaravati, hrvatski građani, među njima i naši birači, traže da im nedvosmisleno odgovorimo na to pitanje, jer se u u 21. stoljeću domoljublje pokazuje u borbi protiv klijentelizma, naglasio je politički tajnik HDZ-a.



ZAGREB – Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier pozvao je sa subotnjeg Općeg sabora HDZ stranačke kolege na borbu protiv klijentelizma kojeg je označio najvećim, “dubinskim problemom i krucijalnim izazovom” hrvatske države i društva, a nakon prvog dijela rasprava koji je prošao bez kritičkih tonova, osim njega slične poruke poslali su i međunarodni tajnik Miro Kovač te veteran Drago Krpina.


U 21. stoljeću domoljublje se pokazuje u borbi protiv klijentelizma


Borba protiv klijentalizma je neizbježna ako želimo slobodnu i prosperitetnu Hrvatsku, vrijeme je da snažno ustanemo protiv njega, pozvao je Stier, čiji su govor sudionici sabora popratili dugotrajnim pljeskom i uzvicima odobravanja.


Kolegama je rekao kako taj posao nije jednostavan, ali da je uvjeren da zajednički mogu to učiniti.




“Ja sam spreman, vjerujem da ste i vi, kao središnja politička snaga, imamo odgovornost predvoditi tu bitku”, rekao im je, tumačeći kako u klijentelističkom, odnosno ortačkom kapitalizamu, mali krug ljudi s presudnim političkim utjecajem sam sebi namješta poslove na račun društva, slobode, domovine.


Prenio im je i uvjerenje kako je u “našem DNK” Ante Starčević i njegova krilatica Bog i Hrvati, u našem identitetu Stjepan Radić i njegova Vjera u Boga i hrvatska sloga, Franjo Tuđman i njegov moto Sve za Hrvatsku, Hrvatska ni za što!


Podsjetio je da su hrvatski građani ’90. odbacili nepravedan socijalistički režim, ali i upozorio da nasljeđe tog sustava živi i danas, da dogovornu ekonomiju socijalizma nismo u potpunosti zamijenili slobodnom tržišnom ekonomijom već klijentelizmom.


To je naš dubinski problem i krucijalni izazov, rekao je zazivajući veliku strukturnu promjenu.


Nemojmo se zavaravati, hrvatski građani, među njima i naši birači, traže da im nedvosmisleno odgovorimo na to pitanje, jer se u u 21. stoljeću domoljublje pokazuje u borbi protiv klijentelizma, naglasio je politički tajnik HDZ-a.


Kolegama je poručio kako će se borbom protiv klijentelizma, boriti i protiv populizma, ali i protiv elitizma. “Nismo, niti smijemo biti ni populisti, ni elististi, HDZ je pučka stranka, stranka koja baštini tradicionalne vrijednosti hrvatskog naroda, diči se vjerom predaka, nikada se, ali baš nikada ne smijemo sramiti što smo kršćani”, rekao je kolegama, ističući da upravo te kršćanske vrijednosti daju snagu za snažno opredjeljenje za slobodu, protiv svakog radikalizma i klijentelizma.


Ne smije se potajno piti vino, a javno propovijedati voda


Biti vjerodostojan znači da činiš što govoriš i govoriš ono što činiš. Ne smije se dogoditi nama u HDZ-u i hrvatskoj vladi da se potajno pije vino, a javno propovijeda voda”, poručio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pozivajući na vjerodostojnost.


Birači gube povjerenje u one stranke koje ne uspijevaju ponuditi rješenje za goruće probleme u društvu, kada se stranke udalje od naroda i ne uvažavaju njegove potrebe i očekivanja, drugim riječima kada je u pitanju vjerodostojnost stranaka, ocijenio je Kovač.


To se, rekao je, u HDZ-u ne smije dogoditi jer bez toga nema uspjeha i i izbornih pobjeda.


“Suočeni smo s velikim izazovom i dovodi se u pitanje naša vjerodostojnost. Moramo biti jedinstveni i snažni u beskompromisnom odbacivanju svega što je za Hrvatsku štetno i što nije dobro za našu stranku. U našoj parlamentarnoj demokraciji ključne procese ne mogu voditi mimo naše stranke i izvan naše stranke tzv. eksperti bez demokratskog leigitimiteta”, poručio je Kovač dočekan burnim pljeskom nazočnih.


Ti su se eksperti, ustvrdio je, HDZ-u u prošlosti nanijeli veliku štetu. “Bilo ih je i među nama, ušli su izišli su, legitimno je, ali ne može se izići i prerezati stranačka iskaznica to se ne smije dogoditi, ona je svetinja kao i ova zastava”, naglasio je Kovač. Kako je rekao, to je ponižavanje svih članova HDZ-a.


HDZ ne smije postati ulog bilo kojeg pojedinca


HDZ ne smije postati ulog bilo kojeg pojedinca u ostvarivanju njegovih političkih ambicija ma kakve one bile i na koliko jezika bile izrečene, poručio je HDZ-ov veteran Drago Krpina nezadovoljan nekim potezima stranke u prošle dvije godine.


Suglasio se da su promjene u vrhu HDZ-a, odnosno dolazak Andreja Plenkovića, omogućile dobre izborne rezultate, ali je, po njemu, bilo odluka koje su u članstvu, pa i biračkom tijelu HDZ-a stvorile nedoumicu i zadršku.


Mislim na glasovitu temu ratifikacije glasovite Istanbulske konvencije, rekao je Krpina i ocijenio kako je ta odluka bila pogrešna i da će za HDZ neizbježno imati političke posljedice.


Priznao je da vodstvu HDZ-a, s većinom kakvu ima u parlamentu, nije lako upravljati državom, jer ta većina, kako je rekao, ovisi o jednom bivšem i jednom izglednom zatvoreniku, skupini koju predvodi Pupovac koji može ucjenjivati glasom kad mu se prohtije, koji je prinudio Vladu HDZ-a da financira njegov list (Novosti).


Krpina predlaže da se obveže Vladu da prestane s financiranjem toga lista koji vrijeđa najdublje osjećaje hrvatskog naroda.