Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Sprečavanje prometnih nesreća

PORAST BROJA POGIBIJA NA CESTI Policija će u svibnju i lipnju pojačano nadzirati promet

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2018. u 15:19 2018-05-14T15:19:37+02:00

»Iz podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola, brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, naletima na pješake i bicikliste. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda i motocikala«, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici

ZAGREB U prva četiri mjeseca 2018. u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 80 osoba ili 14,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine (poginulo 70 osoba) pa policija u svibnju i lipnju planira akcije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje »četiri glavne ubojice u prometu«, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i tijekom prvih dana ovoga mjeseca, upozorava MUP, navodeći da je do 13. svibnja poginulo 96 osoba, odnosno 7 osoba ili 7,9 posto više nego na isti dan 2017. (89 poginulih osoba).

»Iz podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola, brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, naletima na pješake i bicikliste. Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda i motocikala«, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Iz policije poručuju da će posebno sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), nepropisne uporabe mobitela, nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu.

To su vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i drugo.

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge), kažu u MUP-u.

Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje, policija je objavila da je samo proteklog tjedna prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano 24.565 vozila, a evidentirano 11.694 prometnih prekršaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.