Rasterećenje

PONUDILI RESURSE JAVNOM SEKTORU Privatnici će hitne slučajeve pregledavati besplatno

Ljerka Bratonja Martinović

Privatne ustanove ponudile su usluge koje mogu pomoći hitnim pacijentima s drugim zdravstvenim tegobama. Time se rasterećuju kapaciteti javnih bolnica, ali i liječnici koji bi i bez svojih pacijenata u tjednima epidemije mogli imati pune ruke posla



Privatne bolnice, poliklinike i druge ustanove iz sektora privatnog zdravstva stavile su svoje kapacitete na raspolaganje potrebama javnog zdravstvenog sektora kako bi se lakše zbrinulo oboljele u vrijeme epidemije koronavirusa, čije se razbuktavanje u Hrvatskoj tek očekuje. S obzirom na to da će javne bolnice svoje kapacitete dijelom prenamijeniti za potrebe intenzivne skrbi o pacijentima s težim oblicima zaraze, privatne su ustanove ponudile usluge koje mogu pomoći hitnim pacijentima s drugim zdravstvenim tegobama. Tako se, naime, rasterećuju kapaciteti javnih bolnica, ali i liječnici koji bi i bez svojih uobičajenih pacijenata u idućim tjednima mogli imati pune ruke posla.


Jedna od njih je Specijalna bolnica Agram koja će na raspolaganje staviti dvojicu svojih invazivnih kardiologa, dr. Ivana Bitunjca i dr. Zorana Miovskog. Obojica su intervencijski kardiolozi, a njihov privremeni angažman u javnom zdravstvu, dok traje epidemija koronavirusa, zatražili su s Rebra, kaže nam prim. dr. Mladen Jukić, glavni ravnatelj Bolnice Agram.


– Stavili smo na raspolaganje našem zdravstvu ono što možemo, s obzirom na ljude i opremu kojom raspolažemo. U idućim ćemo tjednima, kad dogovorimo detalje s Ministarstvom zdravstva, pomoći u dijagnosticiranju pacijenata kod kojih se sumnja na infarkt – najavljuje Jukić.


Srčani bolesnici




Tako će u Agramu na MSCT uređaju za brzu dijagnostiku pregledavati bolesnike koje im uputi liječnik sa sumnjom na akutnu srčanu bolest. »Svoju ćemo dijagnostiku primarno usmjeriti na srčane bolesnike, odnosno pacijente s bolovima u prsima kod kojih se sumnja na akutni srčani infarkt. Možemo brzo dijagnosticirati te bolesnike i isključiti da se radi o infarktu, kako u vrijeme epidemije ne bi bilo više žrtava od infarkta, nego od koronavirusa«, kaže ravnatelj. Bolesnicima će se mjeriti EKG i troponin koji upućuje na infarkt miokarda, a zatim i CT ako se uoči rizik.


– U 90 posto slučajeva bolovi u prsima nisu znak infarkta. Ako se pokaže da se radi o infarktu, preusmjerit ćemo bolesnika u nadležnu kliniku, a ako nema takve opasnosti, zbrinut ćemo ga u našoj bolnici – veli Jukić.


Druge detalje o tome kako će pacijent doći k njima na pregled, ne otkriva jer će Ministarstvo zdravstva donijeti odgovarajuću odluku. No, pretpostavlja se da će ih slati njihov liječnik ili dežurna služba, jer neće funkcionirati kao hitni trakt.


Dostupni 24 sata


Svoje je kapacitete na raspolaganje stavila i Poliklinika Medikol, poznata po PET/CT uređajima za pretrage koje ugovara s HZZO-om. Osim ove dijagnostike, međutim, ima još desetak dijagnostičkih područja, a na odluci je ministra, kažu, da procijeni što će od toga u idućem razdoblju koristiti za potrebe javnog zdravstva.


– Rekli smo jasno da smo na raspolaganju sa svim svojim kapacitetima 24 sata dnevno. Primarni su nam onkološki pacijenti, ali imamo i cijeli niz drugih dijagnostičkih mogućnosti, od neurologije, oftalmologije, ginekologije, do urologije i ortopedije. Kako će ih i kada koristiti u ovom času, ne znamo, no računamo da će s našim resursima raspolagati prema situaciji i prema potrebama pacijenata – kaže nam Ivanka Trstenjak-Rajković iz uprave Medikola.


Privatni resursi koje ugovorni partneri HZZO-a stave na raspolaganje javnom sustavu u vrijeme epidemije neće se posebno plaćati, kažu u HZZO-u.


– Ovo su praktički ratni uvjeti. Svi naši ugovorni partneri iz privatnog sektora pripadaju sustavu javnog zdravstva jer su to sami htjeli. Tražili su da budu u mreži, i sada moraju dijeliti sudbinu javnog zdravstva i u dobru i u zlu. Moraju podnijeti dio tereta na svojim plećima, kaže ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.