Uz ovakvu oporbu, Plenković može biti miran

POLITIČKI KAOS HDZ-ovci ljuti na Plenkovića, HNS-ovci na Vrdoljaka, SDP-ovci na Bernardića

P. N.

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Prema biračima ne ostavljamo dojam ozbiljne stranke, stranke koja zna što hoće. Poprilično smo se pogubili, dobrim dijelom zahvaljujući i predsjedniku stranke. SDP-u bi bilo dobro da nađe zamjenu za Davora Bernardića, rekla je Milanka Opačić



Kriza vlasti potresa Hrvatsku, ali stvarno je teško reći koja je od velikih stranaka u većem problemu.


HDZ-ovci su, prema medijskim izvještajima, ljuti na Andreja Plenkovića zbog propalih razgovora s HNS-om oko preslagivanja, HNS-ovci su ljuti na Ivana Vrdoljaka zbog  namjere da koalira s HDZ-om, a cijelo to vrijeme SDP izgleda izgubljen u vremenu i prostoru uz žestoke kritike pojedinih istaknutih članova zbog rezultata stranke na lokalnim izborima.


Kako to izgleda u praksi pokaza je danas i Milanka Opačić koja je krizu vlasti komentirala ovako:




“Koliko ja znam SDP se odrekao HNS-a puno prije nego su oni počeli raspravljati o bilo kakvoj koaliciji s HDZ-om. Mislim da je to bila loša politika SDP-a”, rekla je Opačić, a prenosi N1.


Upitana je i jesu li mogući prijevremeni izbori te kako će to izgledati.


“Ne bih o budućnosti, o tome kakva će biti politička scena. Ajmo pričekati. Mi smo u dvije godine praktički imali dvoje izbore. Za jedno pola godine ili godinu sve će se ovo, što nismo mogli raditi, što imamo tehničke ministre, odraziti na proračunu. Dok se mi prepucavamo gospodarstvenici snose najveći teret, a oni su ti koji pune proračun”, odgovorila je.


S obzirom da tvrdi da vrijeme nije najbolje za još jedne izbori znači li to da bi i SDP mogao razgovarati s HDZ-om?


“To je pitanje za rukovodstvo stranke, ne za mene. Ja samo kažem samo činjenice koje važe za stanje u gospodarstvu. Agrokor je veliki problem i jako je važno da imamo stabilnu Vladu i stabilnu većinu, a ako to ne ide – idemo na izbore. Ja sam samo za to da oni budu što prije, da čim prije završimo agoniju”, rekla je Opačić.


Bivša ministrica kritizirala je i aktualnog šefa SDP-a Davora Bernardića.


“Mislim da je gospodin Bernardić loš izbor za SDP, stavio je stranku na margine političkog rada. Prema biračima ne ostavljamo dojam ozbiljne stranke, stranke koja zna što hoće. Poprilično smo se pogubili, dobrim dijelom zahvaljujući i predsjedniku stranke. SDP-u bi bilo dobro da nađe zamjenu za Davora Bernardića. Netko mora, kao prije deset godina Zoran Milanović, stati pred Glavni odbor i reći ‘želim izvući SDP iz određene krize’.”


Upitana hoće li možda podržaati Vladu Andreja Plenkovića odgovorila je da to neće učiniti, piše N1


Prema svemu sudeći, čak i ako mu padne vlada Plenković baš i nema neku konsolidaranu i organiziranu oporbu pa bi, barem se trenutno tako čini, mogao kroz izbore zapravo i ojačati svoju vlast.