Analiza

POLITIČKA 2017. U BROJKAMA (5) Amsterdamska koalicija: Uz Istru glasove pametno rasporediti?

Jasmin Klarić

Eventualna Amsterdamska koalicija, pogotovo otkad se o suradnji stranaka koje bi ju činile počelo sve javnije pričati, nije uopće daleko od praga od pet posto na nacionalnoj razini



Ovdje treba prije svega staviti nekoliko ograda.


Koalicija čiju potporu ovdje analiziramo – ne postoji. Ne postoji ni istraživanje kojim bi se mjerila njena potpora. Metodološki je pogrešno zbrajati pojedinačne rejtinge stranaka koje čine neku koaliciju – čak i ako ona postoji. A i ako će nekad postojati, pitanje je hoće li se zvati ovako kako je sad zovemo.


Svejedno, ludo je zanimljivo (ok, autor ovog serijala možda i nije baš referentna točka za definiranje pojma zanimljivosti) zbrojiti rejtinge pojedinačnih stranaka Glasa, Pametnog i IDS-a, koji su, čini se, dosta blizu o dogovoru o koalicijskom nastupu na europskim i parlamentarnim izborima.




Sami za sebe, osim IDS-a u osmoj izbornoj jedinici, teško da mogu očekivati neki zapaženiji rezultat, a o tome govore i njihovi rejtinzi.


IDS je na stabilnih 1.5-2 posto, što im jamči tek uobičajena tri mandata u Istri. Pametno koje je za dlaku postalo parlamentarna stranka 2016. godine (blizu praga u Zagrebu, malo dalje u Splitu) varira od 0.9 do dva posto, a netom rođeni Glas tek osvaja prvi postotak potpore.


Uglavnom, samostalni izlasci na izbore i nisu baš najisplativija opcija.


No, ukoliko se postotci zbroje, brojke pričaju malo drugačiju priču.



Eventualna Amsterdamska koalicija, pogotovo otkad se o suradnji stranaka koje bi ju činile počelo sve javnije pričati, nije uopće daleko od praga od pet posto na nacionalnoj razini. Godinu završavaju na 4,3 posto, što bi, uz malo sreće i dobru kampanju, moglo značiti proboj praga u većini od deset izbornih jednica, a shodno tome i desetak mandata u Saboru.


A desetak mandata u Saboru bi, pogotovo u situaciji otprilike izjednačenih blokova, bio ogroman politički kapital.


Iako je, dakle, cijela priča samo mjehur od sapunice koja bi se mogla rasprsnuti na jedan-dva posto pojedinačne potpore ovih stranaka, nije teško zaključiti da će biti iznimno zanimljivo pratiti daljnji razvoj ove moguće političke suradnje.


(napomena: postotci o kojima se govori su prosječni mjesečni rejtinzi u dva redovna ispitivanja javnog mnijenja, Crodemoskopu i Crobarometru)