Analiza

POLITIČKA 2017. U BROJKAMA (3) HSS: Principijelnost se isplati?, BM365: Ispuhivanje “efekta Bandić”

Jasmin Klarić

Unatoč žestokom pritisku u vrijeme preslagivanja, Beljak i HSS su odbili sve ponude HDZ-a ulaskom u Vladu



Hrvatska seljačka stranka također je u 2017. godini imala svojih lomova. Iz stranke su sredinom godine izbačena je eurozastupnica Marijana Petir i oni koji se nikako nisu mogli pomiriti ni sa Krešom Beljakom kao predsjednikom stranke, a još manje sa smjerom u kojem ju on želi odvesti, potpuno suprotnom od ultrakonzervativne opcije koja je posljednje desetljeće služila tek kako privjesak HDZ-u.


Unatoč žestokom pritisku u vrijeme preslagivanja, Beljak i HSS su odbili sve ponude HDZ-a ulaskom u Vladu. U vrijeme kad se počela spominjati takva opcija HSS je bilježio najniži rejting ove godine, no nakon jasne odbijenice, rejting se stabilizirao i godinu završavaju sa solidnih 3.1 posto, što im je i najviša brojka u 2017.-oj.


Dodatna prednost HSS-a u nekoj budućoj podjeli karata za predizborne koalicije može biti i činjenica da im je najveća potpora koncentrirana u nekoliko izbornih jedinica središnje Hrvatske, što znači da Beljak u miraz može ponijeti koji zastupnički mandat, a ne samo postotke .




Slično je i sa strankom s kojom se cijele godine HSS izmjenjivao na petom mjestu po rejtingu, Bandić Milan 365 – Strankom rada i solidarnosti. Potpora partiji zagrebačkog gradonačelnika je najjača u zagrebačkim izbornim jedinicama gdje se ovih globalnih 2.2 posto sigurno pretvara u “deblje” brojke. No, ono što može brinuti sljedbenike gradonačelnika “koji dela” (probleme sa zakonom samo ćemo ovdje nehajno spomenuti), je činjenica da im rejting već u drugoj polovici godine ozbiljno i neprekinuto pada (u srpnju su bili na 3.5 posto). Vjerojatno se radi o tome da se pomalo istrošio efekt Bandićeve pobjede u Zagrebu, kad su ga mediji bili puni.


(napomena: postotci o kojima se govori su prosječni mjesečni rejtinzi u dva redovna ispitivanja javnog mnijenja, Crodemoskopu i Crobarometru)