Neformalno

POJAVIO SE OZBILJAN KUPAC? Opatija se sprema za promjenu vlasnika Liburnia Riviera Hotela

Srđan Brajčić

Grad Opatija imat će velik utjecaj na proces prodaje LRH-a  / snimio M. ANIČIĆ

Grad Opatija imat će velik utjecaj na proces prodaje LRH-a / snimio M. ANIČIĆ

Kupac je navodno zainteresiran za posao samo pod uvjetom da mu se omogući kupnja cijelog paketa dionica, a saznaje se i da se radi o investitoru koji je veliko ime u svojoj branši



Nagađanja o prodaji Liburnia Riviera Hotela ponovo kruže raznim opatijskim krugovima, čemu ne bi trebalo pridavati pažnju da u utorak navečer nije održan neformalni sastanak gradonačelnika Ive Dujmića, načelnika Lovrana Bojana Simoniča i zastupnika Nove Liburnije Danijela Jermana s predstavnicima svih političkih stranaka u opatijskom Gradskom vijeću. Naime, na tom sastanku opatijski vijećnici dobili su osnovnu informaciju od opatijskoga gradonačelnika da se doista pojavio ozbiljan kupac za LRH.



Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić jučer je demantirao nagađanja o tome da se pojavio konkretan i ozbiljan kupac za LRH, no potvrdio nam je da je održan neformalni sastanak, kao »priprema u slučaju da jednoga dana dođe do prodaje LRH-a«.


– Svi dobro znamo kako se Opatija borila i izborila za svoje dionice LRH-a i to ne primarno radi njihove vrijednosti, već radi destinacije, radi uspjeha i napretka cijele Opatijske rivijere, a to su osim Opatije još i Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. Borimo se za javni interes, da podignemo našu destinaciju i da što više nastupamo zajednički, složno, kao Opatijska rivijera. Javna tajna je da LRH već više od godinu dana traži ozbiljnog kupca i razmišlja o prodaji, no ne zna se još jesu li kupca i našli. Mi imamo cijelu stručnu ekipu koja prati sve što se događa vezano uz LRH i koji nas informiraju o svemu da ne bismo bili zatečeni i nespremni. Do sada smo mi kao Nova Liburnija uvijek na vrijeme imali saznanja o važnim događanjima i kretanjima na tržištu, a s obzirom da sada imamo neka nova saznanja, sazvali smo sve predstavnike političkih stranaka da naša neslužbena saznanja podijelimo i da potvrdimo ono što smo uvijek svi zajedno govorili – javni interes destinacije nam mora uvijek biti na prvom mjestu. Prema tome, ako se desi da danas-sutra dođe do prodaje LRH-a, da dođe neka korporacija, mi želimo svakako znati sve o njima – hoće li ulagati u Opatiju, hoće li uz njih Opatiji biti bolje nego li je sada, hoće li cijela Opatijska rivijera napredovati, tako da konačno napravimo veliki iskorak. Kad budemo znali nešto konkretnije, tada ćemo o tome razgovarati. Zasad ne donosimo nikakve odluke, a zaključak je da ćemo budnim okom pratiti što se događa. Želimo razvoj destinacije i ne tajimo da nismo zadovoljni postojećom situacijom, jer Opatijskoj rivijeri je potreban iskorak. Nemamo konkretnih saznanja o konkretnoj ponudi, službene ponude niti kupca u ovom trenutku još nema, ali kada se pojavi, morat će to biti netko stvarno financijski vrlo moćan. Mi kao odgovorni ljudi na vrijeme analiziramo situaciju i štitimo one ciljeve za koje smo se borili, jer najgore bi bilo kada bismo bili nespremni i donijeli pogrešnu odluku i stoga »pušemo i na hadno« – rekao je Dujmić.




Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran, također nam je potvrdio da se na neformalnom sastanku nije razgovaralo o konkretnim imenima, već o tome na koji će se način postaviti u slučaju da se eventualno pojavi ozbiljan kupac za LRH.


– Glavna intencija je bila da se na vrijeme upoznamo s ovom važnom problematikom i da nas budućnost ne dočeka nespremne. Inicijativa opatijskoga gradonačelnika je vrlo pozitivna i smatram da su je na taj način doživjeli i drugi sudionici sastanka – rekao je Simonič. (A.K.I.)



Delikatna procedura


S obzirom na delikatnu proceduru prodaje, u kojoj jedan krivo interpretirani detalj može rezultirati s poslovnim fijaskom, nitko od sudionika tog sastanka nije želio imenom iznositi detalje druženja s gradonačelnikom Dujmićem. Iz nekoliko izvora stigla nam je potvrda o tome da se doista povela rasprava o uvjetima prodaje gradskog paketa u LRH-u, da je kupac zainteresiran za posao samo pod uvjetom da mu se omogući kupnja cijelog paketa dionica i da se radi o investitoru koji je veliko ime u svojoj branši.


To je manje-više sve što se moglo jučer doznati o potencijalnom kupcu. Gradonačelnik Dujmić, koji možda barata s više podataka, nije želio sva svoja saznanja podijeliti niti sa sudionicima tog sastanka. Naime, upravo je Grad Opatija jedan od ključnih suvlasnika LRH-a, štoviše o odluci opatijske politike ovisit će cijela moguća transakcija, što je gradonačelnik prema našem izvoru i poručio tijekom sastanka. Drugim riječima, ako su vijećnici protiv prodaje, kupac će se vjerojatno povući. Presudna odluka je na opatijskom Vijeću koje većinom glasova vijećnika mora ovlastiti gradonačelnika da raspolaže gradskom imovinom, u ovom slučaju da, ukoliko dođe do toga, pregovara o prodaji opatijskog paketa dionica u LRH-u.


Točnije rečeno, važno je razmišljanje predstavničke većine u Gradskom vijeću. Njihova konačna odluka ovisit će u prvom redu o tome – tko je kupac LRH-a, koje su njegove namjere, ali i što Grad planira s novcem od prodaje svojih dionica. Ipak, LRH važan je kotač opatijskoga gospodarstva, pa se od novog vlasnika očekuje da bolje razvija ovu hotelsku kuću, kao i to da ona bude partner lokalnoj zajednici: Gradu, Turističkoj zajednici, građanima…


Naime, opatijski političari vrlo su kritični prema sadašnjem vlasniku LRH-a i odnosu hotelijerske kuće prema Opatiji. Posebno su bili nezadovoljni nekim poslovnim odlukama koje nisu usuglašene s Novom Liburnijom, iako ona ima takozvani kontrolni paket dionica LRH-a. Prema tome, od novog vlasnika očekuje se drukčiji odnos.


Kreditni dugovi


S druge strane, eventualnom prodajom svog udjela u LRH-u, Grad Opatija postat će bogatiji, prema nekim izračunima, za najmanje jedan gradski proračun, ako ne i dva. Drugim riječima, Grad Opatija mogao bi uprihodovati oko 300 milijuna kuna od prodaje svojih dionica, ali o tome je krajnje nezahvalno sada nagađati zbog toga što kupac nije javno iznio svoju ponudu.


U bilo kojem slučaju, radi se o velikom novcu, pa se očekuje odgovorno postupanje, da novac bude usmjeren u opatijske prioritete – unapređenje uvjeta obrazovanja i investiranja, kao i na rješavanje problema Slatine. Međutim, zakon nalaže da od prodaje svojih dionica Opatija mora prvo riješiti kreditne dugove koji nisu mali. Kako god bilo, od opatijske politike u Vijeću očekuje se da konačno formulira i objavi svoja očekivanja i zahtjeve od bilo kojeg investitora koji pokaže namjeru da kupi dionice LRH-a, a od gradskih struktura da donesu plan raspolaganja tim novcem.


Kao što je poznato, dionički paket od 25 posto plus jednu dionicu u LRH-u drži Nova Liburnija, čiji su osnivači Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. No, Grad Opatija raspolaže daleko najvećim brojem dionica u Novoj Liburniji i odluka Opatijaca bit će ključna za buduće procese odlučivanja.


Većinski vlasnik Liburnia Riviera Hotela Darko Ostoja potvrdio nam je informaciju o tome da postoji zainteresirani kupac za ovu hotelijersku kuću. Ostoja pojašnjava da postoje kontakti i vode se pregovori s mogućim kupcem, ali u LRH još uvijek nije stigla konkretna poslovna ponuda.


Treća strana


Podsjeća da se u tom smislu ništa nije promijenilo u odnosu na protekle godine, kada su također postojali kupci za LRH. U zadnje tri godine, kaže Ostoja, ovo su već deseti. Najdalje su otišli pregovori sa Šveđanima, ali do prodaje hotela nije došlo. Poučen takvim iskustvom, Ostoja nema velikih očekivanja niti od pregovora koji se upravo vode.


– Međutim, istina je da se radi o kupcu koji nam se predstavio da je ozbiljno zainteresiran za LRH. Mi smo zatražili njihovu ponudu koju još uvijek nismo dobili, otkrio nam je Darko Ostoja koji nije mogao govoriti o tome tko je to zainteresiran za LRH.


No, pojašnjava da reference govore o tome da se radi o kupcu u čije poslovne namjere ne treba sumnjati. Više informacija bit će poznato kroz mjesec dana.


– Doista ne sumnjam u to da je njihova namjera ozbiljna. Međutim, to ne znači da će na kraju poslati obvezujuću ponudu za kupnju LRH-a. Vjerojatno se radi o tome da paralelno gledaju gdje bi još mogli investirati i na osnovi toga će odlučiti. Jasno, moramo voditi računa hoće li eventualna njihova ponuda za kupnju LRH-a zadovoljiti naša očekivanja – kazao nam je Darko Ostoja koji kao važan čimbenik u procesu pregovora o prodaji LRH-a navodi i Grad Opatiju. Naime, Ostoja u Opatiji vidi treću stranu koja će odlučivati u procesu prodaje.