VOZAČI OPREZ

POJAČAN OPREZ: Policija će ovog i idućeg vikenda biti pojačano prisutna na prometnicama

Hina

MUP stoga savjetuje sudionicima u prometu da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštuju ograničenja brzine, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, drže dovoljan razmak između vozila i ne koriste mobitele tijekom vožnje.



ZAGREB – Policija će ovog i idućeg vikenda, od 19. do 21. siječnja te od 26. do 28. siječnja, posebice u noćnim satima, poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica – pojačano će nadzirati vožnju pod utjecajem alkohola i droga, nepridržavanje ograničenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika u vozilu, nepropisno korištenje mobitela, te druge prekršaje koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.


U provedbu aktivnosti koje će biti pojačane i u ostatku tjedna bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge), najavljuje MUP.


Lani 4,5 posto više nesreća nego 2016.




Lani su se, navodi MUP, u Hrvatskoj dogodile ukupno 34.222 prometne nesreće, što je 4,5 posto više u odnosu na 2016. U tim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba (7,8 posto više), 2728 je zadobilo teške ozljede (0,7 posto manje), a 11.768 lakše tjelesne ozljede (0,7 posto manje).


Taj trend smrtnog stradavanja nastavljen je i u prvim danima ove godine, pa je do 18. siječnja u prometnim nesrećama poginulo 12 osoba.


Sudionici nesreća smrtno su stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, naglašava MUP.


Proteklog vikenda prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano je 13.529 vozila, a evidentiran je 5231 prometni prekršaj.


Tijekom prošlog vikenda najviše prebrze vožnje


Najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila (1883), alkoholiziranosti vozača (573), nekorištenja sigurnosnog pojasa (630), nepropisne uporabe mobitela (167) i nepropisnog pretjecanja (78).


MUP stoga savjetuje sudionicima u prometu da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštuju ograničenja brzine, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, drže dovoljan razmak između vozila i ne koriste mobitele tijekom vožnje.


Također neka koriste sigurnosne pojaseve na prednjim i stražnjim sjedalima, pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu ne ulaze u rizična pretjecanja, a pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom.


Pješacima savjetuju da, ako se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti budu označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koriste svjetliju odjeću.


Biciklistima MUP savjetuje da budu propisno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


PU Požeško-slavonska: Zbog Vincekova povećan rizik na prometnicama


S obzirom da u povodu blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara (22. siječnja), slijede tradicionalne proslave, policijska uprava Požeško-slavonska upozorila je da proslave povezane s konzumacijom alkoholnih pića uz očekivano pojačan cestovni promet i nepovoljne meteorološke uvjete znatno povećavaju rizik na prometnicama. Stoga upozorava vozače da prilagode brzinu stanju i uvjetima na kolniku, a ako konzumiraju alkoholna pića ne sjedaju za upravljač osobnog automobila.


Napominju da je prošle godine istim povodom kontrolirano 117 vozača, utvrđeno je 15 kršenja prometnih propisa, a od toga se pet prekršaja odnosilo na nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi. Najveća koncentracija alkohola utvrđena je na području Pakraca kod 37-godišnjeg vozača, a iznosila je 2,38 g/kg alkohola u organizmu.