Koalicija pozicije čuva

POGUBNO RAZVRGAVANJE SURADNJE: HDZ bolji, SDP bez HNS-a lošiji nego prije četiri godine

Tihomir Ponoš

Nakon dugo kalkuliranja SDP je u Zagrebu podržao HNS-ovu Mrak Taritaš koja je uspjela ući u drugi krug / Foto G. STANZL/PIXSELL

Nakon dugo kalkuliranja SDP je u Zagrebu podržao HNS-ovu Mrak Taritaš koja je uspjela ući u drugi krug / Foto G. STANZL/PIXSELL

HDZ je s partnerima ostvario bolje rezultate za 27 županijskih skupština i vijeća županijskih središta, a SDP-u je to uspjelo u samo deset slučajeva. SDP ima slabiji rezultat u 30 slučajeva, HDZ u 12, dok su u slučaju SDP-a rezultati u jednom slučaju podjednaki, a kod HDZ-a u dva navrata



ZAGREB – HDZ je sa svojim partnerima ostvario bolje rezultate na izborima za 27 županijskih skupština i vijeća županijskih središta nego li prije četiri godine, a SDP-u je to isto uspjelo u samo deset slučajeva. Istodobno, SDP je ostvario slabiji rezultat u 30 slučajeva, HDZ u 12, dok su u slučaju SDP-a rezultati u jednom slučaju podjednaki, a u slučaju HDZ-a u dva navrata.


Emancipacija


Iako je rezultate izbora za predstavnička tijela teško uspoređivati jer predizborne koalicije često nisu identične onima otprije četiri godine, navedeni rezultati pokazuju tko je bio uspješan na nedjeljnim izborima, a tko ne. Razlika između SDP-a i HDZ-a je i u tome što su poboljšanja SDP-a mala, a slabljenja znatna, a poboljšanja HDZ-a znatna, a slabljenja malena. Pametni su svojedobno znali čemu služi predizborna koalicija, a njihovi nasljednici u strankama to tek trebaju naučiti. Partnerstvo SDP-a i HNS-a nije slučajno bilo strateško i s nacionalne se gotovo posvuda prelijevalo na lokalnu razinu. No, Vrdoljak je odlučio emancipirati HNS od SDP-a, Bernardić je kalkulirao s podrškom kandidatkinji HNS-a u Zagrebu i niz prije četiri godine postojećih koalicija na lokalnoj razini je razvrgnut.



I HDZ je uvelike promijenio svoje koalicije u odnosu na prošle izbore. Koalicije iz Karamarkova razdoblja vođenja stranke bile su prilično desno i crno obojene. Te su tvrde desne stranke većim dijelom eliminirane iz koalicija, a koalicije s HDZ-om češće su tvorile koalicije koje su bliže centru ili su naprosto bezbojne. Takva je promjena, izostanak HSPAS iz koalicije, a uvođenje HDSSB-a, HSLS-a i HSU-a, rezultirala poboljšanjem rezultata za 12 posto u Požeško-slavonskoj županiji.




HDZ je najviše napredovao u Osječko-baranjskoj županiji – 14 posto – što je posljedica i krize HDSSB-a. HDZ je rezultat uspio poboljšati i u svojim utvrdama gdje tradicionalno osvaja velik postotak glasova poput Zadarske županije (porast od 4,7 posto) i Splitsko-dalmatinskoj gdje je porastao za četiri posto.



Kakvi su rezultati takvog djelovanja, odlično se vidi primjerice u Karlovačkoj županiji. U njoj je HDZ ostvario tri postotna poena slabiji rezultat i osvojio i dalje velikih 44 posto. SDP i HNS su prije četiri godine osvojili nešto više od 30 posto glasova. U nedjelju je SDP, ovom zgodom sa samostalnom listom, osvojio 15 posto glasova, a HNS je ostao ispod praga. U Karlovcu je koalicija SDP-HNS prije četiri godine imala 32 posto, ove nedjelje je SDP završio kao četvrti s nešto više do deset posto, a HNS je ispod crte.


“Uspješna” taktika


Sličnu vježbu prepolovljenja vlastitog postotka osvojenih glasova i nestanka HNS-a iz predstavničkih tijela te su dvije stranke uspješno provele i u Ličko-senjskoj županiji i Gospiću. U prvome SDP ima 12 posto manje nego što su zajedno imali 2013. godine, u drugom slučaju deset posto manje. Ta je taktika uspješno primijenjena i u Požegi gdje je koalicija prije četiri godine osvojila 39 posto glasova, a u nedjelju 15 pri čemu je samostalni HNS zastao na 3,8 posto glasova.


Nemogućnost dogovora o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Dubrovnika omogućila je Tatjani Šimac Bonačić (SDP) da bude posljednja s 7,11 posto glasova. Suprotan primjer je Krapina gdje je koalicija SDP-a i HNS-a (nije postojala 2013.) strankama po svemu sudeći omogućila da osvoje sličan postotak glasova kao na prošlim izborima. Tada su na različitim listama osvojili 47, sada 44 posto. Mjestimično ni koalicija nije pomogla, pa su SDP i HNS s partnerima u Šibensko-kninskoj županiji osvojili četiri posto glasova manje nego 2013. godine.


Mjestimično je podrška SDP-u pala i zbog kadrovskih problema. To se itekako dobro vidi u Sisačko-moslavačkoj županiji što je posljedica slučaja Marine Lovrić Merzel, Splita i ostavštine Ive Baldasara te Vukovara i slučaja Željka Sabe.