Apel HAK-a

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA AUTOCESTA PREMA RIJECI: Prvi snijeg i ralice. Na put ne krećite bez zimske opreme

Hina

snimio Edi Prodan

snimio Edi Prodan

Zimska oprema na zimskim dionicama obvezna je bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. 



ZAGREB – Zbog početka zimskih uvjeta na autocestama, Hrvatske autoceste (HAC) apelirale su u ponedjeljak na sve vozače da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, bez obzira što zakonska obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama autocesta stupa na snagu tek od srijede, 15. studenog.


Iz HAC-a savjetuju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače mole za strpljenje i razumijevanje.


Zbog jakih snježnih padalina od 5,15 sati proglašeni su zimski uvjeti na autocesti A6, dionica Kikovica – Bosiljevo II, podsjećaju u priopćenju iz HAC-a.




Na dionici između čvora Delnice – Kikovica, u 5,40 sati uvedena je zabrana prometa za sva vozila osim osobna, radi olujnih do orkanskih udara bure. Vjetar ima tendenciju jačanja, te se očekuje zatvaranje autoceste za sav promet.


Snijeg pada i u Lici, od dionice Bosiljeva do Perušića. Na dionici nema vjetra, cesta je posoljena i očišćena te prohodna.


Zbog olujne bure na autocesti A1 Zagreb – Split, zatvorena je dionica između čvorova Posedarje i Svetog Roka za sve skupine vozila.


Naš reporter danas je provjerio stanje na autocesti; vozi se usporeno, primjereno zimskim uvjetima.



Zimska oprema na zimskim dionicama obvezna je bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.