Prekinimo šutnju

PODRŠKA KAMPANJI MILIJARDA USTAJE SDP, Most, Glas i Vučetić pozvali na zaštitu od nasilja nad ženama u zdravstvu

Hina

Žene kontinuirano trpe nasilje, odgojene su da trebaju šutjeti i trpjeti jer 'to je normalno'; došlo je vrijeme da prekinemo šutnju - Anka Mrak Taritaš / Snimio Darko JELINEK

Žene kontinuirano trpe nasilje, odgojene su da trebaju šutjeti i trpjeti jer 'to je normalno'; došlo je vrijeme da prekinemo šutnju - Anka Mrak Taritaš / Snimio Darko JELINEK

»Danas je najvažnija tema zaštita žena od nasilja u zdravstvenom sustavu«, rekla je SDP-ova Marija Alfirev obraćajući se, kako je rekla, u ime svih žena koje su trpjele nepotrebnu bol tijekom ginekoloških zahvata, pacijentice u bolnicama, koje su prošle punkcije, biopsije, šivanja međice nakon poroda



ZAGREB SDP, Most, Glas i nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić u četvrtak su se u saborskoj stanci za slobodan govor referirali na projekt ‘Milijarda ustaje’ usmjeren na zaustavljanje nasilja nad ženama diljem svijeta, te su pozivali da se prekine šutnja te žene zaštite od nasilja u hrvatskom zdravstvenom sustavu.


»Danas je najvažnija tema zaštita žena od nasilja u zdravstvenom sustavu«, rekla je SDP-ova Marija Alfirev obraćajući se, kako je rekla, u ime svih žena koje su trpjele nepotrebnu bol tijekom ginekoloških zahvata, pacijentice u bolnicama, koje su prošle punkcije, biopsije, šivanja međice nakon poroda.


Svoje je obraćanje ilustrirala čitanjem svjedočenja žene kojoj je rađena kiretaža ‘na živo’.


To je sustavna greška




»Ovo nije samo pojedinačni slučaj, to je sustavna greška i to je nešto što treba ispraviti«, rekla je upućujući poruke podrške kampanji Milijarda ustaje.


Žene su, kazala je, više nego ikad izložene nasilju u javnim zdravstvenim ustanovama »od trpljenja boli do trpljenja zbog priziva savjesti pa onda plaćanja zahvata privatno kod tih istih liječnika«.»Prekinite nasilje, prekinite šutnju i zaštitite žene u zdravstvenom sustavu«,poručila je.

»Prava žena su ljudska prava. Žene kontinuirano trpe nasilje, odgojene su da trebaju šutjeti i trpjeti jer ‘to je normalno’. Došlo je vrijeme da prekinemo šutnju«, poručila je čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš.


Od premijera Plenkovića zatražila je da se hitno počne s izradom akcijskog plana za zdravlje žena.


Strenja (Most): U zadnje vrijeme ipak ima malih pomaka


Mostovka Ines Strenja pozvala je na prekid šutnje prema onome što se događa tisućama u Hrvatskoj i milijunima žena u svijetu.


»Nedopustivo je nepotrebno trpljenje boli u sustavu zdravstva kada se radi o reproduktivnim terapijskim postupcima«, rekla je Strenja dodajući kako se u zadnje vrijeme ipak bilježe pomaci u sustavu te se obzirnije pristupa ženama.


Stope prijavljivanja svakog nasilja nad ženama, kaže, niska je, a razlog je strah, niske kazne za počinitelje, osjećaj krivnje i odgovornosti ali i pravosuđe.


»Ustajemo protiv institucija koje provode nasilje i protiv svih onih apologeta nasilja nad ženama i djevojčicama kako u hrvatskom društvu tako i u svijetu«, poručio je nezavisni Marko Vučetić.