Bijeli lijesovi, suze i jecaji

POČIVALI U MIRU Pokopane nevine žrtve krvavog masakra koji je Hrvatsku zavio u crno

Vanja Vesić

Najmlađa žrtva ubojice imala je tek deset godina / Snimio Darko JELINEK

Najmlađa žrtva ubojice imala je tek deset godina / Snimio Darko JELINEK

Rodbina i prijatelji oprostili su se od Dragomira (61) i Filjke Tojagić (63), njihovih dviju kćeri Maje (35) i Josipe (29) te desetogodišnjeg Majinog sina Paola Z. na groblju Miroševac. Davor Paušak (28) pokopan je na Mirogoju. Sve ih je pobio pomahnitali ubojica Igor Nađ (36)



ZAGREB  U dubokoj boli i tuzi više od 200 potresenih članova obitelji, prijatelja i znanaca je na groblju Miroševac ispratilo na posljednji počinak peteročlanu obitelj Tojagić likvidiranu u stravičnom krvoproliću u njihovom domu na zagrebačkoj Kajzerici prošlog četvrtka.


Ožalošćena rodbina i prijatelji oprostili su se supružnika Dragomira (61) i Filjke Tojagić (63), njihovih dviju kćeri Maje (35) i Josipe (29) te desetogodišnjeg Majinog sina Paola Z. najmlađe žrtve jezivog masakra kakvog Hrvatska ne pamti desetljećima.


Šesta nevina žrtva, zaručnik ubijene Josipe 28-godišnji Davor Paušak sahranjen je istog popodneva na zagrebačkom groblju Mirogoj.




U trenutku iznošenja lijesova, među kojima su bila dva bijela za najmlađe žrtve, dječaka Paola i Josipu iz mrtvačnice su se prolomili jauci i suze. Starijoj ženi iz bliskog obiteljskog kruga je pozlilo a u pomoć su joj priskočili članovi obitelji i liječnici Hitne pomoći koji su pomogli da sjedne na klupu.


Članovi rodbine ubijenih žrtava dugo su bez riječi stajali pred rakom, nijemi od boli, te su na koncu držeći se za ruke, na lijes dječačića Paola bacili po jednu bijelu ružu.


Foto Darko JELINEK


Foto Darko JELINEK



Neutješna povorka


Neutješna povorka u tihom jecaju u crnini krenula je uskim puteljkom put posljednjeg počivališta obitelji Tojagić na vrhu miroševačkog groblja. Dragomir Tojagić, otac, suprug i djed žrtava ispraćen je uz vojne počasti u lijesu prekrivenom hrvatskom zastavom koji su čuvali pripadnici Hrvatske vojske.


Vojni plotuni tužno su odjeknuli kao posljednji pozdrav nevinoj obitelji ubijenoj u miru. Pokolj čitave obitelji jedino je preživjela beba, dijete iz propale veze starije sestre i ubojice.


Igor Nađ, 36-godišnji taksist izvršitelj stravičnog šesterostrukog ubojstva skončao je idućeg jutra u Brezovici u blizini Caritasovog doma za nezbrinutu djecu nakon što je istim oružjem sebi oduzeo život. Na tamošnjem mjesnom groblju bit će i njegovo počivalište. Ostala mu je živa tek majka.


Tragedija bez premca u Hrvatskoj koja je šokirala i najiskusnije kriminaliste teško da će dati neke jasne odgovore na razloge ovako teškog zločina. Unatoč razmjerima pokolja, podalje od očiju javnosti kriminalisti pokušavaju odgonetnuti što je prethodilo jezivom zagrebačkom krvoproliću i je li se moglo spriječiti.


Foto Darko JELINEK


Foto Darko JELINEK



 Mučki ubojica


Stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” analiziraju komunikaciju s pronađenog Nađovog mobitela, napose poruke koje je slao žrtvama.


Iste večeri, prema navodima šokiranih susjeda bio je u šetnji s desetogodišnjim dječakom kojeg je iako mu nije bio otac, znao nazivati sinom dok je bio u vezi s njegovom majkom Majom.


Nažalost, i nevinog mališana ustrijelio je ispred kuće, mučki ubivši i njegovu majku Maju, baku Filjku i mlađu Majinu sestru Josipu. Majinom ocu i Josipinom partneru oduzeo je život u kući i nakon bijega i višesatne potrage digao ruku na sebe. Hrvatska se suočila s jednim od najbrutalnijim višestrukim zlodjelom koje se neće moći zaboraviti. Ne ponovilo se.