Objava Ministarstva zdravstva

POČELO JE, POČELO Zakon o pobačaju: Žene će se opet morati boriti za pravo na svoje tijelo

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Napravili smo radno tijelo koje sada treba u pisanoj formi iznjedriti analizu rezultata i zakona Europske unije i zemalja svijeta, kao i ishoda koji su nastali iz tih zakona diljem svijeta, kako bismo olakšali kada se osnuje povjerenstvo za izradu zakona."



ZAGREB – Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak imena članova Povjerenstva za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće, u kojemu je deset stručnjaka čija je zadaća utvrditi iskustva država EU-a u vezi prava na prekid trudnoće, te svojom analizom olakšati izradu prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative.


U povjerenstvu su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, prof. dr. sc. Berivoj Mišković, dr. sc. Tanja Turudić, prof. dr. sc. Marko Vulić, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, prof. dr. sc. Darko Marčinko, prof. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani, prof. dr. sc. Anica Čulo Margaletić, mr. sc. Mirna Erman-Vlahović i prof. dr. sc. Urelija Rodin.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da će njihova analiza olakšati rad povjerenstvu koje će biti osnovano radi izrade novog Zakona o pobačaju, a imat će pedesetak članova.




“Napravili smo radno tijelo koje sada treba u pisanoj formi iznjedriti analizu rezultata i zakona Europske unije i zemalja svijeta, kao i ishoda koji su nastali iz tih zakona diljem svijeta, kako bismo olakšali kada se osnuje povjerenstvo za izradu zakona i kako bi tih 50-ak ljudi moglo lakše razgovarati argumentima što bi bilo najbolje predložiti u Hrvatskoj”, rekao je Kujundžić.


Dodao je kako je osobno protiv abortusa, ali zabranama se ništa neće postići.


“U tom prijedlogu zakona treba učiniti sve da se rodi što više začete djece, da te majke imaju sigurnost, da će njihovo dijete imati i pelenu i mlijeko i kruh i vrtić i školu i posao, i da će ostati u Hrvatskoj živjeti i raditi”, poručio je Kujundžić.