Građevinska devastacija

PLITVICE BEZ ZAŠTITE Ministarstvo zaštite okoliša nema namjeru tražiti prekid apartmanizacije

Boris Pavelić

Gradnja na Plitvicama se nastavlja punom parom / Foto Nenad REBERŠAK

Gradnja na Plitvicama se nastavlja punom parom / Foto Nenad REBERŠAK

Ministarstvo zaštite okoliša ne kani tražiti obustavu gradnje na Plitvicama jer je »izdavanje građevinskih dozvola kao i obustava gradnje u nadležnosti Ministarstva graditeljstva«. No, oni »napretkom« smatraju to što Plitvice ove godine nisu uvrštene na Popis ugrožene svjetske baštine



ZAGREB – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike »pokrenulo je više mjera« za zaštitu Plitvičkih jezera, koje znače da gradnja iznad Velikog slapa ide dalje. Taj se zaključak nameće na temelju odgovora koje je jučer našem listu uputilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje vodi HDZ-ov ekonomist Tomislav Ćorić.


Ministarstvo smo tražili komentar prosvjeda branitelja protiv gradnje na Plitvicama, koji traje već mjesec dana. Zanimalo nas je i hoće li Ministarstvo zatražiti obustavu gradnje i izdavanja građevinskih dozvola, što je zatražila Komisija za svjetsku baštinu UNESCO-a. Također, htjeli smo doznati na temelju kojeg je interesa Ministarstvo dalo suglasnost na dio Prostornog plana Nacionalnog parka (NP) Plitvice, koji omogućava gradnju apartmana.


Operativna skupina


U odgovorima, koje smo dobili iz službe ministarstva za odnose s javnošću, braniteljski prosvjed ne spominje se nijednom riječju. Tvrdi se, međutim, kako je Ministarstvo »pokrenulo više mjera iz svoje nadležnosti s ciljem očuvanja NP Plitvička jezera«. Osnovana je, naime, operativna skupina koja provodi Akcijski plan unapređenja stanja očuvanosti Plitvica. Želeći javnosti predstaviti taj tajnoviti plan, koji javnost još nije vidjela, zatražili smo u Ministarstvu njegov tekst, ali ga nismo dobili. Nismo dobili ni jasan odgovor na pitanje na temelju kojeg je interesa Ministarstvo dalo suglasnost na gradnju u središtu Plitvica. Doznali smo, istina, da je »suglasnost na prostorni plan potpisao tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović«, ali zašto je to učinio, nije nam objašnjeno.





Ministarstvo zaštite okoliša i energetike se pozabavilo i jezičnim detaljima: u Plitvica selu, kažu, »nije predviđena i dopuštena izgradnja apartmana, već je člankom 40, stavak 11.c Prostornog plana dozvoljeno iznajmljivanje soba i apartmana u sklopu obiteljskih kuća ili seoskih domaćinstava«. Upravo tako: nije šija, nego vrat.



Doznali smo, zato, da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne kani tražiti obustavu gradnje na Plitvicama. »Izdavanje građevinskih dozvola kao i obustava gradnje u nadležnosti je Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, pa ovo ministarstvo nema ovlasti za stavljanje moratorija na izdavanje građevinskih dozvola, kao i na obustavu gradnje«. Ima li Ministarstvo zaštite okoliša, međutim, ovlasti da zatraži »stavljanje moratorija«, drugo je pitanje, na koje odgovor nismo dobili.


Ni u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, kojemu smo poslali slična pitanja, nismo dobili odgovor kane li zaustaviti gradnju koja prijeti ugroziti najljepši i najpoznatiji dio Plitvičkih jezera.


Strateška procjena


Dobili smo, zato, iscrpna objašnjenja o »više mjera« spomenutih na početku ovog teksta. Ministarstvo primjerice tvrdi kako je »ostvareni napredak pozitivno ocijenjen i na nedavnoj sjednici UNESCO-ovog odbora za svjetsku baštinu«, i to tako što – »NP Plitvička jezera nije upisan na Popis ugrožene svjetske baštine«. Ministarstvo, istina, jest pokrenulo inicijativu za izmjene i dopune Prostornog plana Plitvička jezera, ali ta procedura, ako i uspije, gotovo sigurno neće utjecati na gradnju koja upravo traje. Ministarstvo nam se pohvalilo i uputom tijelima koja izdaju građevinske dozvole da prije izdavanja dozvole zatraže i uvjete zaštite prirode, te »mjerama upravnog nadzora i provjera akata o gradnji«, kao i inspekcijskim nadzorima. Doznali smo, međutim, još nešto zanimljivo: čini se kako strateška procjena utjecaja na okoliš Prostornog plana NP Plitvice, čiju su izradu zatražili UNESCO i Svjetska unija za zaštitu prirode (IUCN) – neće biti načinjena. Ministarstvo naime tvrdi »kako je ta obaveza u hrvatsko zakonodavstvo uvedena tek Zakonom o zaštiti okoliša iz 2013. godine«. To, prema ministarstvu, znači da ju nije trebalo provesti za Prostorni plan Plitvica, »s obzirom da je postupak izrade i donošenja predmetnog prostornog plana započeo prije hrvatskog pristupanja EU 2013. godine«.